HPV (Human Papilloma Virüsü) Nedir?
HPV hastalığı cilt ve mukozal yüzeylerde enfeksiyo...
Kist, içi su dolu kesecikler olarak tanımlanabilmektedir. İçi su dolu kesecikler, genellikle büyüme ve yayılma göstermeyen dokulardan meydana gelmektedir. Patolojik olmayan tümör dokular olan kistler, büyüme ve yayılma göstermese de tedavi edilmemesi durumunda polikistik over hastalığına yol açabilmekte ve yumurtlamayı engelleyerek kısırlığa sebep olabilmektedir.
Kistler, vücuttaki bütün dokularda oluşabilmekte ve çeşitli belirtilerle ortaya çıkabilmektedir. Kistlerin sebep olduğu belirtiler, yumurtalık organlarında daha geç kendini göstermektedir. Bu durumun temelinde ise, diğer organlarda oluşan kistlerin organların temel fonksiyonlarında bozulmaya sebep olması, ancak yumurtalık organlarının fonksiyonlarında genellikle bir bozulma meydana gelmemesi bulunmaktadır. Bu bakımdan, yumurtalık kisti aslında çok yaygın bir hastalık olmasına rağmen, bazı hastaların kendi rahatsızlıklarının farkında olmadığı durumlar olarak karşımıza çıkmaktadır.
Kist oluşumu aslında her adet döneminde meydana gelen bir durumdur. Normal adet döngüsü içerisinde, her adet döneminde överler içinde yumurta hücresini taşıyan ve boyutu 3cm’ye kadar ulaşabilen kistler oluşmakta, folikül olarak adlandırılmaktadır. Bu kistin çatlamasıyla birlikte yumurta açığa çıkmakta ve yumurtanın döllenmemesi durumunda 14 gün sonra adet kanaması şeklinde vücuttan atılmaktadır. Ancak bazı faktörlerin etkisi sonucu, normal işleyen bu sürecin gerçekleşmemesi ile yumurta taşıyan kistler çatlamayarak büyümeye devam etmekte ve yumurta kisti durumu ortaya çıkmaktadır.
Bu bakımdan yumurta kistinin ortaya çıkma sebeplerini şu şekilde sıralayabilmekteyiz;
Yumurtalık kistleri, yumurtalıkların temel fonksiyonlarında bir bozulma ya da aksaklık meydana getirmemesi sebebiyle, çoğu zaman belirgin belirtiler oluşturmadan seyir göstermekte, hatta belirti vermeden kendiliğinden düzelme gösterebilmektedir.
Yumurtalık kistinin belirtiler gösterdiği durumları şu şekilde sıralayabilmekteyiz;
Yumurta kistlerinin acil tıbbi müdahale gerektiren ciddi belirtileri ortaya çıkabilmektedir. Bunları şu şekilde sıralayabilmekteyiz;
Vücutta herhangi bir belirti vermeyen yumurtalık kistleri, genellikle bir veya iki ay içerisinde kendiliğinden geçmektedir. Ancak kendiliğinden geçmeyen, 1-2 ay içerisinde yok olmayan kistlerin tedavisi için belli başlı faktörler şu şekilde sıralanabilmektedir;
Yumurtalık kisti tedavisi, kistin cinsine göre değişmektedir.
Doğum kontrol hapları, vücudun hormon yapılarını etkilemektedir. Genellikle tekrarlayan kistlerde doğum kontrol hapları ile tedavi uygulanmaktadır.
Yumurtalık kisti hormon tedavisinde, doğum kontrol hapları ile, yumurtlama durdurulmakta ve yumurta keselerinin gelişmesi önlenmektedir. Böylece yumurtalıkta yeni kistlerin oluşması durdurulmaktadır.
Yumurta kistlerinin tedavi yöntemlerinden biri olarak karşımıza çıkan doğum kontrol hapları, özellikle 35 yaş üstü kişiler ve sigara içenler için önerilmemektedir. Bu bakımdan her kadın için uygun bir yöntem olmadığını ve doktor tarafından gerçekleştirilen değerlendirmeye göre başvurulması gereken bir tedavi olduğunu söyleyebilmekteyiz.
Laparoskopi yöntemi, daha çok kanser ön tanısı konulmamış olan ve daha küçük nitelikteki kistlerde tercih edilen bir tedavi seçeneği olarak karşımıza çıkmaktadır.
Yumurtalık kistinin laparoskopi yöntemi ile tedavisinde, hastaya genel anestezi uygulanmaktadır. Ardından ise, göbek deliğinden kamera ile girilerek, kapalı yöntemle ve görüntüleme eşliğinde kist çıkarılmaktadır.
Genellikle kanser şüphesi bulunan ve daha büyük nitelikte kistler için açık yumurtalık kisti ameliyatı tercih edilmektedir.
Kapalı ameliyat tekniğine göre daha büyük bir kesi oluşturularak kist çıkarılmaktadır.
Kanser durumu söz konusu olduğunda ise, cerrahi operasyonun içeriği genişletilerek, her iki yumurtalık ve rahim de çıkarılabilmektedir. Kanser hastalığının göstermiş olduğu ilerleme doğrultusunda gerekirse lenf bezleri de alınarak evreleme cerrahisi yapılabilmektedir.
Yumurtalık kisti tedavisinde, kimi zaman cerrah tarafından kistin alınmasına yönelik ameliyat gerçekleştirilmesi önerilebilmektedir. Yumurtalık kisti için gerekli olan cerrahi müdahalenin büyüklüğü, kistin yayılma oranı ve tipi de dahil olmak üzere çeşitli faktörlere bağlıdır.
En sık uygulanan cerrahi tedavi yöntemi ise “histerktomi ve iki taraflı salpingo-ooforektomi” olarak adlandırılan, tüm rahim ve yumurtalık dokularının çıkarılması işlemi olarak karşımıza çıkmaktadır.
Bazı durumlarda, yumurtalık bırakılarak kistin alınması gerekebilmektedir. Kistin yayılım gösterdiği, tüm rahim ve yumurtalık dokularına müdahale gerçekleştirilemediği durumlarda, “debulking” adı verilen cerrahi yöntem ile kist dokusu mümkün olduğunca çıkarılmaktadır.
Yumurtalık Kisti Nedir? hakkında bilgi almak isterseniz eğer ki; İlgili linke tıklayabilirsiniz.
İlgili link: https://www.aysedarama.com/yumurtalik-kisti-nedir