yumurtalik-kisti-nedir

Yumurtalık Kisti Nedir?

Yumurtalıkta Kist Oluşumu 

Tıp litertüründe over kistleri olarak tanımlanan yumurtalık kistleri bazı kadınlarda hiç belirti vermezken bazı kadınlarda ise ciddi şikayetlere yol açabilmektedir. Kadın üreme sisteminin önemli birimleri olan yumurtalıklarda herhangi bir kist oluşumunun varlığı üreme işlevinin yerine getirilebilmesi açısından ciddi tehlikeler barındırabilmektedir. Bu nedenle yumurtalık kistinin neden olduğu şikayetlerin açığa çıkması durumunda mutlaka bir uzmana başvurulması gerekmektedir.

Nedenleri Nelerdir?

Yumurtalık kistine neden olan faktörler arasında en sık rastalanan durum hormonal dengesizliklerdir. Bununla birlikte yüksek derecede radyasyona maruz kalma ya da yumurtalıkların enfeksiyona maruz kalması da yumurtalık kistlerine neden olabilmektedir. Yumurtalık kisleri ilk adet öncesi ve menopoz dönemlerinde genellikle oldukça nadir görülmektedir. Birtakım araştırmalar bu problemin genetik olduğunu vurgulamıştır. Ailesinde yumurtalık kisti olan genç kadınların rutin kontrollerini aksatmamaları önerilmektedir. 

Yumurtalık Kisti Nasıl Teşhis Edilir?

Bu problemin teşhisinde ultrasonla maueyene yeterli olabilmektedir. Ancak kistin türünün belirlenmesinde ve nedenlerinin tespit edilmesinde çeşitli kan testlerine de ihtiyaç duyulabilmektedir. Yumurtalık kistlerinin tedavisi genellikle nedenlerine bağlı olarak uygulanmaktadır. Hormon ilaçları, doğum kontrol hapları, beslenme düzenindeki değişikliker yumurtalık kistlerinin tedavisinde sık uygulanan yöntemlerdir.

Yumurtalık Kisti Belirtileri Nelerdir?

Yumurtalık kisti probleminin açığa çıkardığı belirtiler aşağıdaki şekilde sıralanabilmektedir;

  •  Adet düzensizliği
  •  Karın bölgesinde şişlik
  •  Karın ağrısı
  •  İdrar yolunda yaşanan şikayetler
  •  Sindirim sisteminde yaşanan şikayetler
  • Göğüslerde dolgunluk
  • Kilo alma
  • Kasık bölgesinde ağrı
  • Kısırlık
  • Tüylenmede artış
  • Cinsel ilişki sırasında ağrı

Yumurtalık Kistleri Tanısı Nasıl Konulur?

Yumurtalık kistleri tanısı nasıl konulur? Tanı konulabilmesi için ilk olarak fiziki bir muayene gerçekleştirilmektedir. Elle dokunarak ağrıların oluştuğu bölgeler tespit edilmektedir. Daha sonra ise bu bölgeler dikkate alınmakta ve ultrasonografi ile bakılmaktadır. Ultrasonografi ise kistin yapısı, görüntüsü ve boyutu dikkate alınmakta ve değerlendirilmektedir. Ardından birtakım kan testleri uygulanmakta ve bu testlerin sonucu incelenmektedir. Eğer kistlerde şüpheli bir durum bulunuyor ise MR istenmektedir. MR istenmesinin nedeni ise kanser şüphesinden kaynaklanmakta ve başka bir noktaya sıçrayıp sıçramadığı kontrol edilmektedir.

Hemen her yaşta oluşmakta olan yumurtalık kistleri, genç yaşlarda pek kanser oluşumuna yol açmamaktadır. Ancak yine de bu durumun kontrol edilmesi gerekmektedir. Fonksiyonel olmayan kistlerde ameliyat önerilmektedir ancak fonksiyonel olanlar ise takip altından tutulmaktadır. Özellikle menopoz dönemine yakın olan kadınlarda oluşan kistler, kanser riski oluşturma ihtimali en yüksek olanlar arasında yer almaktadır. Böyle bir durumda cerrahi işlem uygulanması önerilmektedir. Hastadan hastaya durum değişim gösterebilmektedir. Bu nedenle detaylı bir muayene yapılması gerekmekte ve buna uygun olarak bir tedavi programı oluşturulmaktadır.

Yumurtalık kistleri oluşum nedenleri ve konumlarına bağlı olarak farklı şekilde isimlenidirlmektedir. Tedavi planlamasının kistin türüne göre özel şekilde uygulanması iyileşme sürecini kısaltmaktadır. 

Yumurtalık Kistinin Çeşitleri

Gebelik luteoması: Gebelik sürecinde açığa çıkmaktadır. Bazı anne adaylarında 20 santimetreye kadar büyüyebilmekle birlikte gebelik sonrasında küçülebilmektedir. 

İnklüzyon kisti: Oldukça küçük boyuttadırlar ve ultrason ile dahi fark edilmemektedir. Yapılan araştırmalar sonucunda bu kist türünün kötü huylu olabileceği de düşünülmektedir. 

Follikül kisti: Oldukça sık rastlanmaktadır ve çoğunlukla herhangi bir belirti vermemektedir. Bununla birlikte bazı kadınlarda adet gecikmesine neden olabilmektedir. Tedavisi için çoğunlukla doktorun önerdiği doğum kontrol hapları kullanılmaktadır. 

Korpus luteum kisti: Yumurtlama süreci sonrasında oluşmaktadır ve genellikle 3 ila 4 santimetre büyüklüğünde olmaktadır. Adet gecikmesine neden olan bu kist türü genellikle kendiliğinden geçmektedir. Ancak bazı durumlarda kist büyümekte ve patlayabilmektedir. Bu süreçte oluşan kanamaya bağlı olarak; şiddetli kasık ağrısı, bulantı ve kusma, baş dönmesi, göz kararması ve soğuk terleme gibi şikayetler açığa çıkmaktadır. Bu süreçte mutlaka alanında tecrübeli bir uzmana başvurulması gerekmektedir. 

Teka-lutein kisti: Aşırı hormon salgılanmasına bağlı olarak gelişmektedir. Her iki yumurtalıkta da oluşan bu kist türünün tedavisinde genellikle yatak istirahati gerekmektedir. 

Yumurtalık kistleri genellikle doğurganlık sürecinde yaşanan bir problemdir. Bu problemin nedenleri her kadında farklı olabilmektedir. Yumurtalık kistlerinde cerrahi ve cerrahi dışı tedavi yöntemleri uygulanmaktadır. Cerrahi yöntemler arasında günümüzde laparotomiye başvurulabilmektedir.

Fonksiyonel Yumurtalık Kistleri Nelerdir?

Fonksiyonel yumurtalık kistleri nelerdir?  Yumurtalık kistleri doğurganlık yaşlarında olan kadınlarda oldukça sık rastlanan durumlardan biri olarak öne çıkmaktadır. Bu kistlerin pek çoğunun zararsız olduğu gözlemlenmektedir. Zararsız olduğundan dolayı da herhangi bir operasyon uygulanmamakta ve düzenli bir şekilde takip edilmektedir. Bazı kistler ise oldukça küçüktür ve bir belirti oluşturduğu görülmemektedir. Kendiliğinden yol almaktadır. Ancak bazı kistler, burulma, burkulma, kanama ve patlama nedeniyle birtakım belirtileri ortaya çıkarmaktadır. Bundan dolayı da ağrıların oluşmasına sebebiyet vermektedir. Pek çok fonksiyonel kist birkaç ay içerisinde tedavi gerektirmeden iyileşmektedir.

Fonksiyonel yumurtalık kistleri en sık görülen kist çeşitleri arasında yer almaktadır. Normal yumurtalama döneminde değişim gösteren dokudan kaynaklı olarak gelişmektedir. Ayrıca folikül kisti ve korpus leteum kisti olarak ikiye ayrılmaktadır. Bu kistlerin hiçbiri belirti oluşturmamakta ve birkaç ay içerisinde kendiliğinden kaybolmaktadır.

Patolojik Kistler Nedir?

Patolojik kistler, özellikle doğuşta anne karnındayken yumurtalıklarda meydana gelen bazı kalıntılardan dolayı oluşmaktadır. Bu kistlerin içerisinde yağ kıvamında bir sıvı bulunduğu gözlemlenmektedir. Ayrıca bazen saç ve diş gibi oluşumların da meydana geldiği bilinmektedir. Teşhis edildiğinde yumurtalık kanseri ile karıştırıldığı olabilmektedir. Bundan dolayı da hemen müdahale edilmekte ve bir cerrahi operasyon uygulanmaktadır. Doğuştan oluşan bu kistler için operasyon yapılırken patolojik inceleme de gerçekleştirilmektedir. Bunun sonucunda ise en uygun tedavi planı oluşturulmaktadır.

Kanser Şüphesi Olan Kistler Nedir?

Kanser şüphesi olan kistler, teşhis edildiğinde mutlaka bir operasyon gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Ultrasonografi bulguları nedeni ile sert kısımları, sıvı kısımdan çoktur ve kötü huylu hastalık olasılığı oldukça yüksektir. Kanser şüphesi olan yumurtalık kistleri çıkarıldığında patalog tarafından değerlendirilmektedir. Eğer iyi huylu iyi operasyona normal bir şekilde devam edilmektedir. Ancak kötü huylu olduğu fark edildiğinde ise kanser operasyonuna geçilmektedir.

Yumurtalık (Over) Kistleri Kötü Huylu mudur?

Yumurtalık kistleri kötü huylu mudur? Genelde hormonal düzende oluşan bozulmalardan dolayı bu kistler ortaya çıkmaktadır. Bunun yanında birçok farklı nedenden dolayı oluşum gösterdiği de gözlemlenmektedir. Belirtileri arasında ise şiddetli karın ağrısı, regl kanamalarının uzun ve yoğun olması, şişlik ve sindirim sistemi sorunları yer almaktadır. Ancak her kistin belirti vermediği de bilinmektedir. Bazı kistler pek bir belirti oluşturmadan zaman içerisinde kendi kendine yok olmaktadır. Genelde kısırlığa yol açtığı görülmemektedir ancak çikolata kistlerinin doğurganlığı olumsuz etkileyebildiği bilinmektedir.

Yumurtalık kistleri pek çok farklı şekilde oluşum gösterebilmektedir. Bazıları şiddetli ağrılar oluştururken bazıları herhangi bir belirti oluşturmamaktadır. Genelde iyi huylu olduğu görülmekte ve gerekli olduğu takdirde operasyon gerçekleştirilmektedir. Ancak bazı kistler kötü huylu olabilmekte ve kanserli hücrelerin oluşumuna neden olabilmektedir. Detaylı bir muayene sonucunda kistleri iyi huylu mu yoksa kötü huylu mu olduğu belirlenmektedir. Sonrasında ise gerekli tedavi yöntemleri uygulanmaktadır.

Yumurtalık (Over) Kistlerinin Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Yumurtalık kistlerinin tedavi yöntemleri kistin durumuna, boyutuna ve yapısına bakılarak değişim göstermektedir. Bazı kistler için herhangi bir tedavi uygulanmamakta ve bu kistler takibe alınmaktadır. Ardından kendi kendine yok olduğu görülmektedir. Kistlerin bir kısmı içinse cerrahi operasyon uygulanmakta ve böylelikle alınması gerekmektedir. Hasta, operasyon geçirmeden önce detaylı bir şekilde muayene edilmektedir. Muayene sonucuna yönelik bir tedavi aşaması oluşturulmaktadır. Ayrıca her hasta için uygulanan tedavi yöntemleri farklılık göstermektedir.

Yumurtalık Kistinde Tedavi Yöntemleri hakkında bilgi almak isterseniz eğer ki; İlgili linke tıklayabilirsiniz.
İlgili link: https://www.aysedarama.com/yumurtalik-kistinde-tedavi-yontemleri

Yumurtalık Kisti Nedir SSS Soruları

Yumurtalık kistleri en çok doğurganlık çağındaki kadınlarda görülür. Adet öncesi ve menapozda pek görülmez, eğer varsa kistten ziyade tümoral oluşum y ...

Sosyal Medyada Paylaş

Bunlar da İlginizi Çekebilir