vakumlu-kurtaj-nasil-yapilir

Vakumlu Kürtaj Nasıl Yapılır?

Kürtaj Çeşitlerinde Vakumlu Kürtaj 

Tarihte ilk kez 1849 yılında Amerikalı doktor Frederick Hollick tarafından uygulanmış olan vakumlu kürtaj tekniği, tüm dünyada yaklaşık 20 yıldır jinekologlar tarafından yaygın olarak kullanılan, klinik olarak da uyumlu bir tekniktir. Dünya üzerinde yapılan kürtaj işlemlerinin %72’si elektrikli vakum kürtaj aletiyle gerçekleştirilmektedir. Yaygın olarak kullanılan ve bilinen bu kürtaj yöntemini daha iyi anlayabilmek için, öncelikle kürtajın ne olduğuna ve kürtaj uygulanan durumlara kısaca bir göz atmakta fayda vardır.

Halk Dilinde Kürtaj

Kürtaj ya da küretaj, kelime anlamıyla “kazımak” anlamına gelmektedir. Bizim değineceğimiz kürtaj halk arasında, küçük hamileliklerde rahim içindeki ceninin cerrahi bir müdahale sonucunda alınması ve gebeliğin sonlandırılması olarak bilinmektedir.

Kürtaj, ultrasonografik inceleme ile gebeliğin tespitinin yapılıp doğrulanmasının ardından gerçekleştirilen gebelik sonlandırma işlemidir. Kürtaj işlemi, son adet tarihinden sonraki ilk 10 hafta içinde rahimde meydana gelen embryo ve eklerinin rahim içinden alınarak tahliye edilmesi yoluyla gerçekleştirilmektedir. Kürtaj yoluyla rahim içindeki gebelik, çeşitli özel cerrahi yöntemlerle sonlandırılmaktadır. Ancak belirtmek gerekmektedir ki, gebeliğin tespitinden sonra, kürtaj kararı verildiğinde zaman kaybetmeden uygulanması riski azaltmaktadır.

Kürtaj uygulaması, mutlaka hastanın rızasını ve 18 yaşından büyük olmasını gerektirmektedir. Kişi 18 yaşından büyük ve bekar ise kendi rızasıyla kürtaj olabilmektedir. Eğer söz konusu hasta evliyse hem erkeğin hem de kadının rızası olduğuna dair bir belge imzalaması talep edilmektedir. Kürtaj işlemi, sadece Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanlarınca ve sağlık kuruluşlarında uygun şartlar altında gerçekleştirilebilen işlemlerdir. Kürtaj işlemi, hasta hakları dahilinde gizli tutulur ve üçüncü kişilere bu işlem hakkında bilgi verilmez. Yapılan cerrahi işlem, cerrah ile hasta arasında kalır.

Kürtaj her yıl çok sayıda kadının çeşitli nedenlerle yaptırdığı ya da yaptırmak zorunda kaldığı tıbbi müdahaledir. Kürtaj operasyonları, uygun şartlarda gerçekleştirildiğinde ve zamanında uygulandığı takdirde düşük risklere sahip olan cerrahi işlemlerdir. Bu doğrultuda diyebiliriz ki kürtaj operasyonları, her cerrahi müdahale gibi erken müdahale ve titizlik isteyen uygulamalardır. Bunun yanı sıra kürtaj, kadın için hayati riskler taşıyabilen bir işlemdir, bu sebeple uygun şartların sağlanması ve büyük bir titizlikle uygulanması bu hayati risk taşıyan işlemler için büyük önem arz eden unsurlardır.

Kürtaj işlemi, yasalarca kadının da rızası olması durumunda 10. gebelik haftasın kadar sonlandırılabilmektedir. Ancak gebeliğin, anne ve bebek için tıbben sakıncalı bulunduğu durumlarda 10 haftadan büyük gebelikler de sonlandırılabilmektedir. 10. haftadan büyük gebeliklerin sonlandırılma durumları; bebeğin sakat olması ya da annenin gebeliği kaldıramayacak nitelikte ve sağlık yapısında olması gibi durumlardır.

Kürtaj, sadece cerrahi müdahale yoluyla gerçekleştirilmektedir. Yurt dışında bazı ülkelerde kullanılan, düşük ilaçları bulunmaktadır ancak bu ilaçlar ülkemizde kullanılmamaktadır. Ayrıca halk arasında adet söktürücü olarak da bilinen hap ve iğneler gebelik sonlandırılmasında işe yaramayan yöntemlerdir.

Kürtaja karar verdiğimiz noktada, sadece yapılan gebelik testine itibar edilmemeli ve mutlaka ultrason testiyle, gebelik kesin olarak teyit edilmelidir.

  • İlk aşama, ultrasonografi ve jinekolojik muayene ile başlar.
  • Tespit edilen gebelik, kişinin mesanesini boşaltması ve kişinin jinekolojik muayene masasına alınmasıyla devam eder.
  • Doktor tarafından gebeliğin büyüklüğü ultrason ile tespit edilir ve kürtaj işleminin kişi boyutunda değerlendirmesi gerçekleştirilir.
  • Kürtaj genel anestezi ya da lokal anestezi yoluyla gerçekleştirilebilmektedir. Ancak hastanın ağrı ve acı duymaması açısından, genel anestezi gerçekleştirilmesi önerilmektedir. Genel anestezi, hem işlemden kaynaklanan komplikasyonların gelişme ihtimalini azaltmakta hem de durumun hasta açısından psikolojik boyutunu daha olumlu hale getirmektedir.

Gebelik Sonlandırma İşlemi (Vakum Tekniği)

Dünyanın pek çok ülkesinde olduğu gibi ülkemizde de gebelik sonlandırma işlemleri, vakum tekniği yoluyla gerçekleştirilmektedir.

Vakumlu kürtaj, rahim içindeki embryo ve parçalarının enjektör içerisine negatif basınçla çekilmesi şeklinde gerçekleştirilen uygulamadır. Bu uygulama yoluyla, rahim içeriği, elektrikli bir pompanın emme hareketiyle tahliye edilmektedir. Vakumlu kürtaj tekniği uygulama aşamaları ise şu şekilde sıralanabilmektedir:

  • Vakumlu kürtaj işlemi öncesi, enfeksiyonlara karşı antibiyotik uygulanarak oluşabilecek semptomların ihtimali en az düzeye indirilir.
  • Hastanın ultrason ve jinekolojik muayenesi yapılır. Ultrason muayenesi yoluyla hastanın gebeliği ile ilgili detaylı bir değerlendirme yapılabilmekte ve gebeliğin haftası tespit edilebilmektedir. Hastanın değerlendirmesinin detaylı şekilde yapılması gelişebilecek komplikasyonların önüne geçmek açısından önemli bir adımdır. Ayrıca, gebeliğin haftasının tespit edilmesi hastaya uygulanacak kürtaj uygulamasının risklerini en az düzeye indirmek açısından oldukça önemlidir.
  • Hastaya Kan Pıhtılaşma Testi uygulanan bu aşamada, hastanın kanında pıhtılaşma olup olmadığı durumu titiz tetkiklerle tespit edilmektedir.
  • Hasta cerrahi müdahale alanına alınır. Jinekolojik muayene masası adı verilen alan, kişiye uygulanacak müdahale için hastanın en uygun pozisyonu almasının sağlanacağı yerdir. Hasta lithotomi pozisyonunda müdahaleye hazır hale getirilir.
  • Duruma göre hastaya lokal ya da genel anestezi uygulanır. Kürtaj işlemlerinin hepsinde hastaya genel anestezi uygulanması önerilmektedir.
  • Anestezinin etkisini göstermesiyle kürtaj işlemine başlanır. Kürtaj uygulaması, vakum aspirasyonu yoluyla gerçekleştirilir. Vakum aspirasyonu yoluyla, rahim içindeki bütün parçalar ve kan temizlenir.
  • Vakum cihazının yaratacağı negatif basınç yoluyla gebelik rahim içinden boşaltılır. İşlem yaklaşık 5-10 dakika sürer. Ancak belirtilmelidir ki, gebelik haftası arttıkça işlem süresi uzayacaktır.
  • Hasta uyandırılır ve ağrı kesiciler verilir.
  • İşlem sonrası 30-45 dakikalık bir dinlenme süresi bulunmaktadır. Bu süreçte, 4 boyutlu ultrason yoluyla rahim içinde parça kalıp kalmadığı kontrol edilir ve bu doğrultuda yapılan değerlendirme sonucunda hasta taburcu edilebilir.
  • 1 hafta sonra hasta tekrar kontrole çağırılır ve ultrason muayene yoluyla tekrar gözlenir.

Kürtaj Fiyatları 2020 hakkında bilgi almak isterseniz eğer ki; İlgili linke tıklayabilirsiniz.
İlgili link: https://www.aysedarama.com/kurtaj-fiyatlari-2020

Sosyal Medyada Paylaş

Bunlar da İlginizi Çekebilir