Vajinal akıntı normal bir seviyede ise kadını rahatsız etmeyen hafif bir nemlilik halidir. Miktar artışı yumurtlama günlerinde olur ve şeffaf uzayan b ...
Vajinal Siğil Nedir?
Genital siğiller ya da diğer adıyla vajina siğille...
Vajinal akıntı vajinadan dış ortama doğru akan vücut salgısıdır. Salgı kaynağı vajina duvarını döşeyen hücrelerdir. Vajinal akıntı belli miktarda ve renkte fizyolojik bir durumdur. Vajinal akıntı yumurtlama gününde bariz artış gösterir. Tuvalete oturunca vajinadan gelen akıntının 5/6 cm kadar uzadığı gözlemlenirse ovulasyon olduğunun işaretidir. Bu akıntı şeffaf renklidir. Vajinanın normal florasına bakteri , parazit ve mantar oluşmuşsa normal bir durum değil, enfeksiyon söz konusudur. Vajinada nemi sağlayan hafif akıntı dokuların sağlığı ve sorunsuz cinsellik için gerekli bir durumdur.
Vajinal akıntı fizyolojik seviyede vajinanın normal ıslaklığını sağlar. Bu normal bir durumdur. Akıntı yumurtlama döneminde , cinsel uyarılmalarda ve adete yakın dönemde artış gösterir. Normal vajinal ıslaklık akıntıları şeffaf renkli ve kokusuzdur. Fakat herhangi bir kaynaktan enfeksiyon alınmışsa kötü kokulu, renkli bol akıntı başlar. Akıntının rengi beyaz, gri, yeşil olabilir. Bu duruma kaşıntı eşlik edebilir. Fizyolojik akıntı şeffaf renkli ve kokusuzdur. Trichomonas akıntılarında akıntı miktarı artmış ,yeşil , köpüklü akıntı başlamıştır. Ayrıca kadın cinsel ilişki esnasında rahatsızlık, yanma sızı hisseder. Bakteriyel enfeksiyonlar da akıntı yine artmış sarı, kokulu pürülan hal almıştır. Mantar enfeksiyonu varsa akıntı peynir kesiği şeklini almıştır. Kaşıntı, şişlik, vajinada yanma başlıca şikayetlerdir. Bir başka etken chlamidyalardır. Bol akıntıya neden olur. Ayrıca tüplerde tıkanma yaratarak ilerleyen yıllarda kısırlık sebebi olabilir. Gonore( bel soğukluğu), sifiliz bir diğer akıntı nedenleridir. Chlamidya, gonore,trichomonas,sifilis,mantar cinsel yolla bulaşan hastalıklar arasındadır. Bu nedenle partnerle birlikte tedavi önemlidir.
Vajinal akıntı normalde olması gerekli bir akıntı ise şeffaf, kokusuz ve kadını rahatsız etmeyecek boyuttadır. Fizyolojik akıntıların kaynağı rahim ağzı ve vajina girişindeki bezlerden olur. Vajina duvarından dökülen hücrelerin katılımıyla vajinada ıslaklık sağlar. Vajinal ıslaklık sağlıklı cinsellik için gerekli bir durumdur. Akıntı enfeksiyona bağlı bir durumsa renkli , kötü kokuludur. Pürülan , sarı , yeşil akıntılar enfeksiyon akıntılarıdır Tedavi gerektiren bir durumdur. Rahim ağzı yarası da akıntı nedenlerinden biridir. Yaraya bağlı akıntılar ilaç tedavisiyle geçmez. Sadece yaranın dondurulması veya yakılması işlemiyle tedavisi sonucunda düzelir. Akıntı tedavisinde en çok ihmal edilen ve görmezden gelinen husus rahim ağzı yaralarıdır. Rahim ağzı yara tedavisi hem akıntıyı bitirmek, hem çevre dokuları enfeksiyondan korumak için , hemde rahim ağzı kanserinden korunmak için yara tedavileri önemlidir. Yara tedavisinde ilaç kullanımı yeterli değildir. Sadece bozulmuş dokudaki enfeksiyonu geçici olarak azaltır.
Patolojik akıntılar renkli, kokulu, bol miktardadır. Vulvada kaşıntı, yanma, sızı, şişlik ve ağrıya sebep olabilir.
Fizyolojik olarak yani doğal gerçekleşen akıntılar yumurta akını andıran, berrak ve kokusuz yapıdadırlar. Fizyolojik akıntı kadında herhangi bir kaşıntı şikayeti oluşturmayacaktır. Cinsel ilişki esnasında yanma ve ağrı hissi de vermeyecektir. Doğal akıntılar aktif bir şekilde hormon üretiminin devam ediyor olduğu üreme çağlarında görülür.
Bu sürece örnek verecek olursak;
Akıntının normale göre artmış olması durumunda, görüntüsünde, kokusunda ve yapısında değişiklik açığa çıkması durumunda kültür ve vajinal muayene mikrobik vajiniti anlayabilmek için gerçekleştirilmelidir.
Kadındaki kanama normal olmayan kanama, idrar yapma esnasında yanma, ağrı, kötü kokulu, kanlı, köpüklü, koyu sarı, kahverengi ve yeşil renkte ise genital enfeksiyonun varlığından bahsedilebilir.
Yumurtalık Kanallarının Kanseri: Alt karın ağrısı ile birlikte patolojik akıntı olabilir.
Rahim Kanseri: Genellikle enfeksiyon nedeniyle olsa da nadiren de olsa akıntının kötü kokulu ve kanlı olması kadında rahim ağzı kanserini akla getirmelidir. Kötü kokunun sebebinin doku harabiyeti olabileceği akla getirilmelidir.
Pamukçuk - Candida albicans: Mantar türlerinin neden olduğu enfeksiyondur. Maya enfeksiyonudur. Ağız ve vajina gibi vücutta nem olan bölgelerde görülmektedir.
Kahverengi Vajinal Akıntı: Bel soğukluğu, menopoz, perimenopoz, pelvik inflamatuar hastalıklar ve serviks kanseri gibi durumlarda görülmektedir. Gardnerella akıntısı: Sarıya çalan yeşil renkli ve kokulu akıntıdır. Trikomonasa benzese de onun gibi köpüklü değildir.
Mantar enfeksiyonları: Süt beyaz, peynirimsi ve kokusuz akıntılar mantar enfeksiyonu ile ilişkilidir. Hastada kaşıntı ve yanma şikayetleri görülecektir. Bunların tedavisinde mikonazol ve tetrakonazol kullanılır.
Trikomonas Enfeksiyonları: Cinsel ilişki ile Trichomonas vaginalis mikroorganizmasının bulaşması sonucu vajinal enfeksiyon görülür. Vulvada kaşıntı, vajinada yanma, vajinada kötü kokulu bol akıntı, köpüklü, sarı veya yeşile çalan renk karakterizedir. Tedavisi için antibiyotik ve metronidazol kullanılır.
Bakteriyel vaginosis: Hafif sarımsı, gri - beyaz köpüklü, bol miktarda kötü kokulu vajinal akıntı karakterizedir. Akıntıda tipik olarak balık kokusunu andıran bir koku vardır. Cinsel ilişki esnasında ağrıya neden olmaktadır. Tedavisi amacıyla vajinal yoldan ve ağızdan özellikle ornidazol ve metronidazol grubu antibakteriyel ilaçlar tercih edilir.
Vajinal akıntının rengini belirleyen faktör fizyolojik mi, patolojik mi olduğu ile ilgilidir.
Vajinanın asit seviyesi, kullanılan ilaçlar,hormonal seviye, doğum kontrol hapları, cinsel uyarılma şeffaf akıntıya neden olur. Bu akıntıyla birlikte vajinada şikayet olmaz. Yanma, sızı, kaşıntı gibi durumlar söz konusu olmaz. Şeffaf akıntılar pedi dolduracak miktarda olmaz.
Patolojik akıntılar koyu sarı , gri,yeşil,kesif beyaz,kahverengi veya kırmızı kanla karışık olabilir.
Kötü kokulu, balık kokusu bakteriyel vajinozis denen bazı bakterilerden kaynaklanan akıntılar gri , köpüklü bir akıntıdır.
Beyaz peynir kesiği gibi olan akıntılar vajinada mantardan kaynaklanan akıntılardır. Yanma sızı ile birliktedir.
Trichomonas nedenli yoğun akıntılarda bol köpüklü, yeşilimsi, kötü kokulu akıntılar olur.
Bol mukuslu sarı renkli akıntılarda bel soğukluğu olabilir.
Vajinada tampon veya yabancı cisim unutulmasında bol akıntı başlar. Akıntı başlangıçta iltihaba bağlı sarı renkli, sonra kanlı akıntıya dönüşebilir.
Rahim ağzı yaralarında başlangıçta mukuslu olan akıntı oluşan iltihabi duruma bağlı renk değiştirebilir. Daha sonra içeriğinde ince kanamalar olabileceği gibi kanlı akıntı şekline dönüşebilir.
Tedaviye başlanması için öncelikle vajinal muayene gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Muayene esnasında akıntının miktarı, kıvamı, kokusu ve rengi belirlenecektir. Muayenede elde edilen bu bilgiler ile akıntının çeşidi için tanı koyulacaktır. Tanının muayene sonrasında doğru bir şekilde koyulması tedavi uygulamalarının başlaması için yeterlidir.
Akıntı tedavisine başlamadan önce detaylı jinekolojik muayene, ultrason ve vajinal kültür analiziyle akıntının sebebi tesbit edilir. Test sonucuna göre doktor hangi ilacı vereceğine, antibiyotik gerekmediğine karar verir. Tedavi planlanırken akıntı nedenine göre partnerede tedavi verilebilir. Ayrıca Vajinal tabletler ve kremler ağızdan alınan ilaçlara eklenebilir. Tedaviden sonra kontrol analizleriyle hastalığın tam geçip geçmediği takip edilir.
Vajinal muayene sonrasında elde edilen bilgilere göre tanı koyulması ardından tedavi aşamaları başlatılacaktır. Fakat muayene gerçekleştirilmesine rağmen akıntı hakkında kesin bir karar verilemiyor olması durumunda kültür testi yapılmalıdır. Kültür testi sonucuna göre tedavi uygulamasına geçilir. Akıntının neden olduğuna bağlı olarak ilaç tedavisi başlatılır. Bunun haricinde gerek görülmesi durumunda vajinal floranın dengelenmesi amacıyla vajinal fitil kullanılması da uygun olmaktadır.
Kadının kendisinin alacağı küçük ve basit önlemler de doğal olmayan vajinal akıntısının önüne geçebilir. Anormal vajinal akıntıya neden olabilecek vajinal enfeksiyonların önlenmesi için;
Vajinal akıntılar normal süreçte de yaşanabildiği için pek çok kişi tarafından herhangi bir anormal akıntı, önemsenmemektedir. Bu nedenle de doktora başvurmakta geç kalınmakta ve tedavi süreci uzamaktadır. Öyle ki normal ve anormal vajinal akıntıların farkını her kadının bilmesi gerekmektedir. Böylece kötü kokulu, kesik kesik yaşanan vajinal akıntılarda doktora başvurmakta geç kalınmamaktadır.
Vajinal Akıntı Tedavisi hakkında bilgi almak isterseniz eğer ki; İlgili linke tıklayabilirsiniz.
İlgili link: https://www.aysedarama.com/vajinal-akinti-tedavisi
Vajinal akıntı normal bir seviyede ise kadını rahatsız etmeyen hafif bir nemlilik halidir. Miktar artışı yumurtlama günlerinde olur ve şeffaf uzayan b ...
Cinsel uyarılmaya bağlı vajina duvarındaki hücrelerden salgılama miktarında artış olur. Bu normal bir durumdur. Ayrıca vajinaya atılmış meni ile birli ...
İlişki sırasında ve sonrasında cinsel uyarıyla akıntı artar ve şeffaf renklidir. Sarı renkli veya başka renklerdeyse enfeksiyon olabileceğini gösterir ...
Vajinal akıntı fizyolojik akıntı ise bu normalde olması gereken ve spermin ilerlemesine yardımcı olan bir durumdur. Ama vajinal akıntı yoğun ,bakteri ...
Normal vajinal akıntı şeffaf beyaz renkte bol olmayan bir akıntıdır. Menide şeffaf renklidir. Yani her iki akıntı rengi aynıdır. Meni yoğunluk nedeniy ...