Hamileler için Beslenme Kılavuzu!
Her öğünde her besin grubundan yiyecek tüketilerek...
Genital bölgede Human Papilloma Virüs’ünün sebep olduğu enfeksiyon sonucu oluşan, ciltte kabarık, büyüklü küçüklü, üzeri pütürlü, karnabahara benzer nitelikte bazen birden çok sayıda olmak üzere gözlemlenen lezyonlardır.
HPV enfeksiyonu sonucu ortaya çıkan vajina siğilleri, kümeli ve karnabaharımsı bir yapıda olmaktadır. Vajina siğilleri en sık olarak, dış genital, makad çevresi ve rahim ağzı bölgelerinde gözlemlenmektedir. Kadınlarda dış genital bölgede özellikle iç dudaklar ve klitoris üzerinde ya da klitorisin üst kısmında ortaya çıkan vajina siğilleri, erkeklerde penis, anüs ve kasık bölgesinde meydana gelebilmektedir.
Vajina siğillerine sebep olan HPV virüsünün 150’den fazla tipi saptanmıştır. HPV tiplerinin 40’tan fazlası ise cinsel yolla bulaşma özelliği göstermektedir. Vajina siğillerinde en sık rastlanan HPV tipleri ise, tip 6, 11,16 ve 18 olarak gözlemlenmektedir.
Vajina siğili, cinsel yolla bulaşan ve 15-49 yaş aralığındaki kişilerin yaklaşık %1-2’sinde görülen viral bir enfeksiyon olarak karşımıza çıkmaktadır. Genellikle daha önceden enfekte olmuş partnerle girilen cinsel ilişki sonucunda ortaya çıkan vajina siğili, en sıklıkla cinsel açıdan aktif yaşlar olan 18-25 yaş aralığında gözlemlenmektedir.
Vajina siğilleri, nemli ve sıcak bir bölge olan anüs ve kadınlarda genital bölgede genellikle küçük dudaklarda ortaya çıkan deri renginde, kırmızı veya kahverengi kabarıklıklar olarak gözlemlenmektedir. İlerleyen süreçlerde daha çok büyüme gösteren ve üzeri karnabahar gibi bir görüntü oluşturan vajina siğilleri, nadir de olsa hiçbir değişikliğe uğramadan uzun yıllar aynı şekilde kalabilmektedir.
Vajina siğilleri, genellikle büyüme ve yayılma eğilimi göstermektedir. Vajina siğilleri genellikle gözle görülebilir ve elle hissedilebilir niteliktedir. Genellikle ağrı oluşturmadan gelişim gösteren vajina siğilleri, kaşıntı ve yanmaya sebep olabilmektedir.
Vajina siğillerine sebep olan HPV virüsü ile ilgili en önemli risk faktörlerini seksüel partner sayısı ve yaş oluşturmaktadır. HPV virüsünün en fazla bulaşma riski, aktif cinsel dönemde ortaya çıkmaktadır. Yapılan araştırmalara göre, 22-23 yaş aralığındaki kadınlarda %55, 30-50 yaş aralığındaki kadınlarda ise %32 oranında HPV enfeksiyonu görülme oranı tespit edilmiştir.
HPV, sıklıkla virüsü taşıyan kişiyle girilen cinsel temas yoluyla bulaşmaktadır. Cinsel ilişki sırasında ortaya çıkan oldukça küçük, mikroskobik yırtık ve sıyrıklar içinden, ciltten cilde temas yoluyla HPV virüsü bulaşmaktadır. Yani aslında, cinsel ilişki sırasında hasar görmüş deri aracılığıyla bulaşmaktadır diyebiliriz. Genital bölge ve makat çevresinde egzama ya da vajinal akıntı gibi durumlar söz konusu ise, virüs daha kolay bulaşabilmektedir.
HPV virüsü büyük oranda cilt temasıyla bulaşma göstermekte, bu bakımdan tam bir cinsel ilişki gerçekleşmeden de ortaya çıkabilmektedir. HPV cinsel ilişki haricinde, tam olarak steril edilmemiş ağda materyalleri, genital bölge temizliği amacıyla kullanılan tıraş jiletleri, dövme ve piercing aletleri, hijyenik olmayan tuvaletlerin kullanımı sebebiyle ortaya çıkabilmektedir.
Vajina Siğilinden Korunma Yöntemi Olarak: Aşı
Yakın zamanlarda gerçekleştirilen çalışmalar doğrultusunda, HPV virüsünden koruma özelliğine sahip ‘Dörtlü Aşı’ ve ‘İkili Aşı’ bulunmuştur.
Dörtlü aşı, diğer adıyla Gardasil, FDA tarafından ergenlik döneminde kullanılmasına onay verilen bir uygulama olarak karşımıza çıkmaktadır. Gardasil, HPV tiplerinden tip 6, 11, 16 ve 18’e karşı etkili koruma sağlamaktadır. Gardasil, gebelik dönemi dışında, emzirenlerde ve erkeklerde uygulanabilen aşılar olarak karşımıza çıkmaktadır. Özellikle erkeklere uygulanabilir olması açısından Gardasil, HPV’ye karşı önlem niteliğindedir. Dörtlü aşı, koldan kas içerisine üç doz halinde; ilk dozdan 1 ay sonra 2.doz, ilk dozdan 6 ay sonra 3.doz periyoduyla uygulanmaktadır.
İkili aşı, diğer adıyla Cervarix, yine FDA onaylı ve ergenlik döneminden itibaren kullanılabilen bir HPV önleyici yöntem olarak karşımıza çıkmaktadır. Cervarix, HPV virüslerinden tip 16 ve 18’e karşı koruyucu etki oluşturmaktadır. İkili aşı, koldan kas içerisine 3 doz halinde, ilk dozdan 1 ay sonra 2.doz ve ilk dozdan 6 ay sonra 3.doz şeklinde uygulanmaktadır.
HPV aşıları, en ideal olarak 9-26 yaş arasında uygulanmaktadır. Şüpheli durumlarda her yaşta uygulanabilen HPV aşılarının, yaş ilerledikçe koruyuculuğunun azalması sebebiyle daha erken yaşlarda uygulanması etkili ve başarılı sonuçlar alınması açısından oldukça önemlidir.
HPV enfeksiyonlarından korunmanın en etkili yöntemi, HPV virüsünün zincirleme şekilde bulaşma göstermesinin önüne geçmektir. Bu bakımdan vajina siğili şüphesi bulunan kişilerin uzaman doktor kontrolüne başvurması gerekmektedir. En sık enfeksiyon bulaşma durumu cinsel yolla gerçekleştiği için, özellikle çok partnerlilik durumuna dikkat edilmesi gerekmektedir.
Vajina siğillerinden korunmada kondom ve prezervatif, bölgesel koruma sağlamaktadır. Lateks kondomlar doğru şekilde ve sürekli kullanıldığı zaman, vajina siğili riskini azaltmakta ancak kondom dışı alanlarda siğil görülme riski bulunmaktadır. Ayrıca prezervatif, kadınlarda vajinal ve servikal enfeksiyonlardan koruyucu etki oluştursa da pubik bölgeyi korumamakta, erkeklerde ise glans penisi koruyucu etki oluşturmaktadır.
Cinsel birlikteliğe başlamadan önce HPV aşısı uygulanması, virüsün bulaşma riskini önemli oranda azaltmakta, tek eşli cinsel ilişkiler daha güvenli bir cinsel yaşamla birlikte virüs riskine etki etmektedir.