kurtaj-sonrasi-bilinmesi-gerekenler

Kürtaj Sonrası Bilinmesi Gerekenler

Kürtaj Hakkında Merak Edilenler 

Rahmin içindeki bir dokunun alınması kürtaj olarak tanımlanır. İstenmeyen gebeliklerin sonlandırılması amacıyla uygulanabilecek yöntem ayrıca tıbbi anlamda bir hastalığın teşhis ve tedavisinde de tercih edilebilir. Alanında uzman bir doktor tarafından gerçekleştirilmesi gereken işlem için steril bir ortam oldukça önemlidir. Aksi halde ciddi komplikasyonlar gerçekleşebilmektedir.

İşlemde rahim içerisinde doğrudan müdahale gerçekleştirilmektedir. Kürtaj uygulaması sonrasında dikkat edilmesi gerekenler önemsenmez ise kadının doğurganlık özelliğinin yitirilmesi, enfeksiyon, ölüm gibi sorunlar ile karşılaşılabilir.

Kişinin Kürtaj Olduğu Anlaşılır mı?

Kişinin kürtaj olduğunun yeti edilmesi için operasyon sonrasında ilk 1 - 2 hafta içerisinde jinekolojik muayene gerçekleştirilmesi veya rahimde unutulmuş olan parçaların bulunması gerekmektedir. Bahsettiğimiz durumların haricinde kişinin kürtaj olduğunun sonradan anlaşılması mümkün değildir. Fakat resmi hastaneler Sağlık Bakanlığı'na anlık olarak veri göndermek zorunda olduğundan resmi hastanelerde gerçekleştirilen kürtaj işlemlerinin daha sonradan hasta dosyalarına aktarıldığı bilinmektedir.

Kürtaj Sonrası Oluşabilecek Riskler

  1. Enfeksiyon,genellikle küretajdan 3-5 gün sonra ağrı, ateş, kokulu akıntı, aşırı kanama şeklinde kendini belli eder. Enfeksiyondan korunmak için müdahale sırasında steriliteye dikkat edlmeli, kürtajdan sonra doktor tarafından verilen antibiyotik mutlaka kullanılmalı, kürtajdan sonraki günlerde havuza girmemeli, cinsel ilşki kurulmamalı, perine temizliğine dikkat etmeli.
  2. Rahim delinmesi, çok ender durumlarda olur. Genellikle retrovert diye tabir edilen geri dönük pozisyondaki rahimlerdeki operasyonlarda veya 10 haftayı aşmış gebeliklerde rahim duvarının iyice yumuşaması sonucunda olur. Küçük delinmeler genelde sorun yaratmaz. Fakat metal küretler kullanılarak yapılan kürtajlarda oluşan delinmeler akut karın tablosu yaratır ve acil ameliyatla yırtığın tamiri gereklidir.
  3.  Kanama, 10 haftaya kadar olan gebeliklerin kürtajında aşırı kanamaya pek rastlanılmaz. Ancak büyük gebeliklerin boşaltılmasında, ölü gebelik , üzüm gebeliğinin kürtajlarında ve hastada bilinmeyen, kanama meyli oluşturan kan hastalığı olması durumlarında kanamaya  rastlanır.
  4.  Parça kalması, rahim içinde parça kalması durumunda ilk zamanlarda görülmesi  gereken kanamadan daha fazla miktarda parçalı, pıhtılı, koyu renkli kanama olur. Bu durumlarda kısa bir müdahale ile parçalar temizlenir.
  5.  Rahim içinde kan birikmesi, kürtaj sonrası  rahim içinde ufak kanamaların birikmesidir. Rahim ağzı dilate edilerek sorun çözülür.
  6.  Gebeliğin sonlandırılamaması, rahim ağzı yapısal olarak sert ve karmen kanül geçişine izin vermiyorsa gebelik sonlandırılamaz. 1hafta, 10 gün kadar işlem ertelenerek rahim ağzının yumuşaması beklenir.
  7.  Kürtaj sırasında bulantı, kusma ve tansiyon düşmesi, genellikle kullanılan ilaçlara reaksiyon olarak veya hissedilen ağrı sonucunda veya rahim ağzının biraz aşağı çekilmesi sonrası  oluşur. Geçici bir durumdur, bazı ilaçlar ve tedbirlerle bu durum kısa sürede düzelir.
  8.  Rahim ağzı yapışması, kürtajdan 5-6 hafta geçtiği halde adet olacakmış gibi ağrı hissettiği halde adet kanamasının olmaması halidir. Tedavisi rahim ağzının bujilerle açılmasıyla ve adet kanamasının başlamasıyla olur.
  9.  Asherman sendromu, ender görülen bir durumdur. Kürtajdan sonraki geç dönemlerde olur. Vakum tekniği ile yapılan kürtajlardan sonra çok nadir olarak görülür. Kürtajdan 5-6 hafta geçtiği halde adet görülmemiştir. Yapılan muayenede yeni bir gebelik yoktur. Verilen ilaçlarlada adet görülmemiştir. Rahim ağzı dilate edilse bile adet yine yoktur. Bu durumlarda rahim iç tabakasının yapıştığı düşünülür. Histeroskopi yaparak rahim içindeki yapışıklıklar giderilir. Östrojen tedavisi başlanarak yeni yapışıklık oluşması önlenir.

Kürtaj Sonrasında İlaç Kullanımı

Kürtaj sonrasında kullanılacak ilaçların tavsiyesi doktorunuz tarafından yapılacaktır. Doktorlar genellikle antibiyotik ve ağrı kesici kullanımı önerseler de kişinin kendi kendine ilaç kullanmayı başlaması ve yine kendi bırakması yanlış olacaktır.

Kürtaj sonrasında hastanede yatış işlemine gerek olup olmadığı ve yatarak tedaviye ihtiyaç duyulup duyulmadığı da merak edilen konular arasında yer almaktadır. Kürtaj sonrasında hastanede yatışa veya yatarak tedaviye gerek görülmemektedir. İşlemlerinin bitmesinin ardından yarım saat sonra anestezinin etkisinin de geçmesiyle birlikte kürtaj olan hasta taburcu edilmektedir.

Kürtaj Sonrasında Normal Hayata Dönüş

Kürtaj operasyonundan yarım saat sonra anestezinin etkisinin geçmesiyle taburcu edilen hasta hayatına kaldığı yerden devam edebilir. Burada kürtaj sonrasında kanama oluşturacak durumlar için operasyon sonrasında 15 gün boyunca kanamalara karşı önlem alınması yeterli olacaktır. Kürtaj sonrasında ne zaman duş alınabilir sorusuna ise aynı gün dahi duş alınarak, kişisel temizliklerin yapılabileceği cevabını verebiliriz.

Kürtaj Sonrasında Cinsel Yaşam

Kürtaj sonrasında çeşitli nedenlere bağlı olarak görülebilecek kanamalar nedeniyle rahim zedelenmelerinin ve enfeksiyon riskinin önüne geçebilmek adına 15 gün cinsel perhiz yapılmalıdır. 15 gün boyunca cinsel ilişki denemesi yapılmaması sonrasında bir adet döneminin de atlatılması ile birlikte tekrar gebe kalmak isteniyorsa bu amaçla cinsel ilişki denenebilir. Kürtaj işlemi sonrasında tüplerin ve rahmin zarar görüp görmediği bilgisi de merak edilen konular arasında yer almaktadır. Uzman bir doktor tarafından steril ortamlarda gerçekleştirilen kürtaj operasyonları için tüplerde ve rahimde herhangi bir sorun yaşama ihtimalinin olmadığını söyleyebiliriz.

Kürtaj sonrasında nadiren de olsa rahimde delinmeler meydana gelebilir. Rahimde oluşan deliklerin küçük olması durumunda ilaç tedavisi ve sonrasında gerçekleştirilen kontroller ile sorunun ortadan kalkması beklenir. Kürtaj sonrasında ortaya çıkan rahim delinmelerinin büyük olması durumunda ise hastanın ameliyat edilmesi gerekebilir.

Kürtaj Sonrasında Doktorla Görüşme Yapılabilir mi?

Kürtajın gerçekleştirilmesinin üzerinden 15 gün geçmesine rağmen kanamalar bitmediyse, yüksek ateş ve bayılma gibi durumlar varsa doktorunuzu aramanız gerekmektedir. Bunların haricinde kanama olmamasına rağmen kasıklarda aşırı ağrı, kötü kokulu bir akıntı görülüyorsa da doktor aranmalıdır. Kişinin kendisini kürtaj sonrasında psikolojik olarak iyi hissetmemesi dahi doktorunu araması için yeterli sebepler arasında yer almaktadır.

Kürtaj Çeşitleri hakkında bilgi almak isterseniz eğer ki; İlgili linke tıklayabilirsiniz.
İlgili link: https://www.aysedarama.com/kurtaj-cesitleri

Sosyal Medyada Paylaş

Bunlar da İlginizi Çekebilir