Kürtaj Sonrası Gebelik
Hamile kalmak ve bebek sahibi olmak, kadınların en...
Kürtaj ya da küretaj, kelime olarak ‘kazımak’ anlamına gelen ve rahim içerisindeki tüm gebelik unsurlarının temizlenmesini ifade eden tıbbi bir yöntemdir. Rahim içerisindeki istenmeyen veya sağlıksız şekilde gerçekleşmiş gebeliğin sonlandırılması işlemi olarak kürtaj, tıbbi anlamda gerçekleştirilen tahliye şeklinde tanımlanabilmektedir.
Genellikle gebeliklerin sonlandırılması amacıyla gerçekleştirilen kürtaj, aynı zamanda rahim içinde kanama ya da bir anormallik durumunda da uygulanabilmektedir. Gebe olmayan, ancak uzun süreli ve fazla adet gören kadınlarda kürtaj, yani rahim içi temizliği gerekli uygulamalar olarak karşımıza çıkmaktadır. Uygulandığı durumlara göre farklı yöntemlerle gerçekleştirilebilen kürtaj, temel olarak belli başlı unsurları esas almaktadır. Bu bakımdan kürtaj uygulamalarının temel unsurlarını şu şekilde sıralayabilmekteyiz;
İstenmeyen gebelik durumlarında, kanunlara uygun olarak 10.gebelik haftasına kadar kürtaj gerçekleştirilebilmekte, bu durum legal kürtaj olarak adlandırılmaktadır. Bu noktada gebelik haftası, ilişkiye girilen günden itibaren değil, periyodik son adet tarihinin başlangıç günü üzerinden hesaplanmalıdır.
İstenmeyen gebeliklerin sonlandırılabildiği, genel olarak rahim içerisinden dokunun alındığı kürtaj işlemleri, uygulanış şekline göre farklı çeşitlerde gerçekleştirilebilmektedir.
Kürtaj uygulamaları en temel olarak, medikal ya da cerrahi kürtaj şeklinde ele alınabilmektedir.
Kürtaj hapı ya da ilaç ile bebek düşürme olarak da adlandırılabilen medikal kürtaj, gebeliğin ilk 9 haftası süresince uygulanabilmektedir. Erken dönemde uygulanan medikal kürtaj sırasında iki farklı ilaç verilmektedir.
Medikal kürtaj uygulamasında mifepristone; rahmin iç tabakasını döllenmeye uygun hale getiren progesteron hormonunun bloke edilmesini sağlamaktadır. Progesteron hormonunun bloke edilmesiyle, rahim duvarı incelmekte ve gebelik devam edememektedir. Ardından (48 saat sonra) rahimde kasılmalara yol açan başka bir hap verilerek, rahimin kasılması ve kanama oluşması sağlanmakta, böylece bebek düşürülmektedir.
Vakumlu kürtaj, lokal ya da genel anestezi uygulanarak gerçekleştirilebilmektedir. Anestezi sonrasında, karmen kanüller kullanılarak rahim ağzı genişletilmektedir. Enjektörün ucuna yerleştirilen kanül yoluyla, rahim içerisine negatif basınç uygulanmakta ve gebelik sonlandırılmaktadır. Bu işlem, rahim içinde parça kalmayana kadar gerçekleştirilmekte ve yaklaşık 6-7 dakika sürmektedir.
Vakumlu kürtaj uygulaması sonrası, hasta yaklaşık 1 saat gözetim altında tutulmaktadır. Vakumlu kürtaj, kürtaj uygulamaları arasında en sık uygulanan yöntem olarak karşımıza çıkmaktadır.
Rahimde normal olmayan kanamalar meydana gelmesi durumunda uygulanan kürtaj yöntemidir. Rahim iç dokusu ya da iç zarı olarak adlandırılan bölgede, kazıma ya da vakum tekniği kullanılarak kanama kontrol altına alınmaktadır. Bununla beraber, rahimden alınan materyaller, ilgili durumla ilgili tanı gerçekleştirilmesini sağlamaktadır.
Eskiden yumurtlamanın anlaşılmasında uygulanan bir yöntem olan probe kürtaj, yerini daha kolay ve konforlu şekilde yumurtlamanın takip edildiği testlere bırakmıştır.
Pipelle kürtaj, genellikle endometriyumdan biyopsi örneği almak amacıyla yapılmaktadır. Kısırlık hastalarında, endometriyum yapısı ve durumunun değerlendirilmesi pipelle kürtaj uygulamasıyla gerçekleştirilmektedir.
Menopoz dönemi kanamalarında pipelle kürtaj, daha kolay ve az risk içeren uygulamalar olması bakımından tercih edilmektedir.
Fraksiyone kürtaj uygulaması ile, kanama yerinin tespit edilmesi amacıyla 2 ayrı noktadan örnek alınabilmekte ve vakum tekniği yerine metal kürek kullanılmaktadır.
Fraksiyone kürtaj uygulaması ile endoservikal kanal ve endometriyum olmak üzere 2 noktadan örnek alınmaktadır. Bu durum, rahim ağzı ve rahim patolojilerinin tespitinde belirleyici etki oluşturmaktadır.
Revizyon kürtaj, düşük sonrası rahim içerisinde kalan parçaların temizlenmesi amacıyla gerçekleştirilen uygulamadır.
Revizyon kürtaj uygulamalarında, rahim içerisindeki materyaller vakumla çekilmekte ve ardından metal tıbbi enstrümanlar ile kontrol edilmektedir.
Bumm kürtaj, revizyon kürtaj ile aynı işlemin, genellikle büyük gebeliklerin sonlandırılması amacıyla uygulanmasıdır. Örneğin 16 haftalık genetik anomalilikleri tespit edilen bir gebelik bumm kürtaj tekniği ile sonlandırılabilmektedir.
Anestezi uygulanarak gerçekleştirilen bumm kürtaj sırasında kullanılan aletlerin genişlikleri 18 mm’ye kadar çıkmakta ve büyük boom küretleriyle gebelik sonlandırılmaktadır.
Kürtaj Sonrası Bilinmesi Gerekenler hakkında bilgi almak isterseniz eğer ki; İlgili linke tıklayabilirsiniz.
İlgili link: https://www.aysedarama.com/kurtaj-sonrasi-bilinmesi-gerekenler