HPV-Hastalığı-Nedir?

HPV (Human Papilloma Virüsü) Nedir?

HPV hastalığı cilt ve mukozal yüzeylerde enfeksiyonlara neden olan bir virüs çeşididir. Genelde cinsel temas yoluyla bulaşan bu virüs bazen cinsel temas olmadan da bulaşabilir. HPV genital siğil ve kansere neden olabilir. Bu sebeple aşılama ve tarama yapmak önemlidir.

HPV Belirtileri

HPV belirtileri kişiden kişiye farklılık gösterebilir. HPV’nin neden olduğu enfeksiyonlar bazı belirtilere neden olabilir. Genital siğiller; genital veya anal bölgede et benzeri ve küçük siğiller olarak görülebilir. Ayrıca bu siğiller sadece genital bölgede görülmeyebilir. Ağızda ya da cildin başka bir bölgesinde görülebilir. Genital siğiller HPV’nin en yaygın belirtisidir. HPV daha ciddi sorunlara da neden olabilir. Rahim ağzı kanseri yüksek riskli HPV nedeniyle oluşabilir. Ancak kanserin ilk evrelerinde bu oluşumu anlamak güç olabilir. Daha ileri evrelerde ise rahim ağzı kanseri; pelvik ağrı, vajinal kanama ya da ilişki sırasında ağrı oluşumuna neden olabilir. HPV ayrıca anüs, penis, vulva, vajina ve ağız yutak kanserlerine neden olabilir. HPV hiçbir belirti göstermeden ilerleyebilir.

HPV Virüsü Neden Olur?

HPV insan cildinde canlı olarak bulunur. Bu sebeple cilt teması olduğu zaman bulaşma riski yüksektir. HPV bağışıklık sistemi tarafından kontrol edilir. Ancak bu kontrol sağlanamayabilir, virüs vücuda yerleşim sağlayabilir ve enfeksiyona neden olabilir. HPV’nin en yaygın bulaşma şekli cinsel ilişkidir. HPV taşıyan biriyle cinsel ilişki yaşanması virüsün bulaşmasına neden olur. Ayrıca deri temasıyla da bulaşabilen bir hastalıktır.

hpv-belirtileri  hpv-virusu-neden-olur

HPV Hastalığı Kaç Tipten Oluşur?

HPV’lerin DNA yapılarına göre 200 civarında tipi bulunur. Bu tipler düşük riskli, olası yüksek riskli ve yüksek riskli olarak üç gruba ayrılır. Yüksek riskli grup rahim ağzı kanserine neden olabilecek gruptur.

Yapılan bazı çalışmalarda rahim ağzı yarası bulunan kadınlarda, HPV dna bulunma oranı %20 iken rahim ağzı yarası olmayan kadınlarda bu oran %12 civarında bulunmuştur. HPV pozitif olan kadınlarda smear testinde % 17 oranında hücrede anormal hücre yapısı, ASCUS, LSIL, HSIL ve kanser tespit edilmiştir.

HPV negatif olanlarda ise bozulmuş hücre ve rahim ağzı kanseri hücresi %2 oranında görülmüştür.

Human Papilloma Virüsü Kimlerde Görülür?

Human papilloma virüsü her yaş, her cinsiyette görülebilir. Ancak bazı kişiler daha fazla risk altındadır. Bu risk grupları şu şekilde sıralanabilir:

  • Cinsel olarak aktif bireyler birden fazla partnere sahipse daha fazla risk altındadır.
  • Genç yaş gruplarında HPV daha yaygındır.
  • Bağışıklık sistemi zayıf olan kişiler HPV’ye karşı daha savunmasızlardır.
  • Cinsel yolla bulaşan diğer hastalıklara sahip olmak HPV bulaşını da daha kolaylaştırır.
  • Aile öyküsünde HPV bulunan veya da HPV’ye ilişkin hastalıklar bulunan kişiler varsa risk fazladır.

HPV bağışıklık sistemi tarafından kontrol edilerek kontrol altına alınabilir.

HPV Virüsünü Önlemenin Yolları

HPV virüsünün önlemenin birden fazla yolu vardır. HPV virüsünü engellemek için HPV aşısı uygulanabilir. Bu aşı HPV enfeksiyonların önlenmesi için en etkili yöntemlerden biridir. Ancak belirli HPV tiplerine karşı koruma sağlar. HPV aşısı sayesinde rahim ağzı kanseri ve diğer cinsel yolla bulaşan enfeksiyonların riski azalabilir. HPV’yi önlemek için kullanılan diğer yöntemler şu şekilde sıralanabilir:

  • Cinsel ilişkide bulunulduğu zaman korunma önemlidir ancak prezervatifler de HPV’ye karşı tam koruma sağlamazlar. Cilt teması olduğu zaman HPV bulaşma riski yüksektir.
  • Bağışıklık sistemini güçlendirmek
  • Sigara içmemek
  • Düzenli sağlık kontrolü sağlamak

Human Papilloma Virüsü Nasıl Bulaşır?

Human papilloma virüsü cinsel yolun yanı sıra cilt teması, doğum sırasında ya da kişisel eşyaların paylaşılması sebebiyle bulaşabilir. Kişisel eşyaların paylaşılması durumunda bulaşma ihtimali düşüktür. Cilt teması olması halinde ellerde veya ayaklarda siğil oluşabilir. Bu bölgelere temas olması halinde HPV bulaşabilir. Doğum sırasında annede genital siğil ya da başka HPV belirtileri varsa bebeğe virüs bulaşabilir.

hpv-hastaligi-kac-tipten-olusur   hpv-virusunu-onlemenin-yollari

HPV Testi

HPV testi sayesinde HPV olup olmadığı anlaşılır. HPV testinde şu şekilde ilerleme kaydedilir:

  • HPV DNA Testi: rahim ağzından alınan hücre örneklerini incelenerek HPV'nin DNA'sı aranır. Bu test, özellikle rahim ağzı kanseri riski taşıyan kadınlar için kullanılır. Bu sayede hangi HPV tipinin var olduğu ve enfeksiyonun yüksek riskli veya düşük riskli olup olmadığı belirlenebilir.
  • HPV RNA Testi: HPV'nin RNA'sını belirlemek için kullanılır. RNA testi, HPV enfeksiyonunun aktivitesini değerlendirmek içindir ve rahim ağzı kanseri taramasında da kullanılır.
  • Rahim Ağzı Sıvısı Testi: rahim ağzı sıvısından alınan örnekler HPV'nin varlığını araştırmak için incelenir.

Anüs, Boğaz ve Diğer Bölgelerde HPV Testi: HPV, yalnızca rahim ağzı değil, aynı zamanda anüs, ağız, boğaz ve diğer bölgelerde de kansere neden olabildiğinden bu bölgelerde HPV taramaları da yapılabilir.

HPV Tanısı

Rahim ağzı yarası olan kadınlarda HPV pozitifliği, rahim ağzı sağlıklı, yara olmayan kadınlara göre daha yüksektir. Bundan dolayı rahim ağzı erezyonu olan kadınlarda smear testi yanında HPV DNA taraması yapılması ödem kazanmıştır.

Rahim ağzı yarası hiç bir şikayete sebep olmayacağı gibi , devamlı olan akıntı, tedaviye cevap vermeyen akıntı, adet dışı ara kanama, ilişki sonrası oluşan hafif kanamalar şeklinde şikayet yapabilir. Hiç şikayet olmayan kadınlarda rutin jinekolojik kontrol sırasında doktor tarafından tespit edilir. Rahim ağzı yarası varsa mutlaka pap- smear testi yapılmalı. Son yıllarda bu testle birlikte, HPV DNA tespit testi de rutin testler arasına girmiştir. Eğer HPV DNA varlığı tespit edilmişse mutlaka DNA tipleme yapılıp sonuca göre hastanın takip programı yapılmalı.

Pap smear testinde iltihabi hücre dışında herhangi bir bulgu yoksa yara cryoterapi ve koterizasyon ile tedavi edilmeli. Rahim ağzı yarası ve akıntı bazı kadınlar tarafından çok önemsenmese de ilerleyen yaşlarda hücrelerde değişim olmaya , kanser ön hücreleri oluşmaya başlayabilir. Pap smearde , ASCUS veya LSIL gibi sonuçlar olursa Kolposkopi̇k biyopsi yapılıp , sonuca göre takip yapılmalı.

Rahim ağzı yarası hiç doğurmamış, cinsel aktif genç kadınlarda olabileceği gibi, bakirelerde de olabilmektedir.

HPV Virüsü Tedavisi

HPV tedavisi için tam olarak bir tedavi yöntemi bulunamamıştır. HPV’nin birçok versiyonu bağışıklık sistemi tarafından temizlenir. Temizlenemeyenler ise hastalıklara neden olabilir. Fakat bu hastalıklar da tedavi edilebilir. HPV için doğrudan bir tedavi sağlanamasa da oluşturduğu hastalıklar için tedavi uygulanabilir. Bu tedaviler ise şu şekildedir:

  • Siğil; tedavisi kriyoterapi (siğillerin dondurulması), asit preparatlar, lazer tedavisi ile sağlanabilir.
  • Rahim ağzı anomalileri; ilerlemiş durumda ise cerrahi işlemler uygulanabilir.
  • Rahim ağzı kanseri; tedavisinde cerrahi müdahale, radyasyon terapisi, kemoterapi sağlanır.

HPV Virüsü Aşısı

HPV virüsü aşısı virüsün neden olduğu hastalıkları önlemek amacıyla yapılır. HPV tipleri için farklı aşılar bulunur. Aşı uygulama yaşı genelde ergenlik ya da genç yetişkinlik dönemidir. HPV aşısında etkinlik için cinsel aktivite başlamadan önce yapılması önerilir. HPV aşısının yan etkileri oldukça azdır. Ancak bu aşı her HPV türü için koruma sağlamaz. Belirli HPV tipleri için koruma sağlar.

Rahim Ağzı Yarası Tedavisi hakkında bilgi almak isterseniz ilgili linke tıklayabilirsiniz.
İlgili link: https://www.aysedarama.com/rahim-agzi-yarasi-tedavisi

HPV (Human Papilloma Virüsü) Nedir? Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

HPV tespit edildiği takdirde düzenli takip gerekir. Bağışıklık sistemini korumak ve HPV’nin herhangi bir hastalığa neden olup olmadığı araştırılması g ...

HPV ciddi hastalıklara neden olabilir. Genital siğil, cilt lezyonu gibi hastalıklara neden olmakla birlikte rahim ağzı, anüs, genital bölgeler ve ağız ...

Sosyal Medyada Paylaş

Bunlar da İlginizi Çekebilir