Genital-Siğiller

Genital Siğiller

Genital siğillerin oluşma nedeni HPV diye adlandırılan human papilloma virüsüdür. Günümüzde HPV’nin rahim ağzı (servikal) kanser gelişmesinde de en önemli etkenlerden biri olduğu düşünülüyor ve bu yönde çalışmalar yapılıyor. Yapılan çalışmalarda rahim ağzı kanseri vakalarının %99’unda HPV tespit edilmiştir. Rahim ağzı kanserinin azaltılması için HPV’nin tespiti, yayılmasını önlemek ve tedavisinin önemi ortadadır.

ABD’de yapılan bir çalışmada seksüel yönden aktif kadınların ve erkeklerin yaşamları boyunca HPV ile karşılaşma ihtimali %50 olarak bulunmuştur. HPV genital bölgede siğil oluşturacağı gibi ellerde, ayaklarda ve vücudun başka yerlerinde de siğile neden olabilir. El ve ayaklarda siğil oluşturan tipleri zararsızdır ve HPV’nin 50 den fazla tipi vardır.

Genital Siğil Nedir?

Genital siğil, cinsel yolla bulaşan bir viral enfeksiyon olan HPV nedeniyle oluşan cilt lezyonlarıdır. Genital bölgelerde hem erkek hem kadınlarda ortaya çıkabilir. Küçük, et rengi veya pembe renkte kabarcıklar veya benzeri lezyonlardır. Genital siğiller cinsel temas yoluyla bulaşır. HPV, virüsü taşıyan bir kişi ile cinsel ilişkiye girdiğinizde veya kişinin cilt yüzeyine temas ettiğinde kolayca geçebilir. Kondom kullanmak, HPV’nin tamamen bulaşını önlemeyebilir.

Genital Siğillerin Belirtileri

Genital siğiller, genital bölgede ve çevresinde ortaya çıkar. HPV virüsü nedeniyle ortaya çıkan bu siğillerin şu belirtileri bulunur:

  • Genital siğiller, genellikle cilt renginde veya et renginde küçük kabarcıklar şeklinde görünür.
  • Kaşıntı ve rahatsızlık hissine neden olabilir.
  • Nadiren, cinsel ilişki veya temas sırasında kanamaya neden olabilir.
  • Zaman içinde çoğalabilir.
  • Ağrısız oldukları için bazen fark edilemeyebilirler.

genital-sigillerin-belirtileri  genital-sigil-neden-olur

Genital Siğil Neden Olur?

Genital siğilin nedeni HPV’dir. Bu virüs, cinsel temas yoluyla bulaşır. Korunmasız cinsel ilişki, HPV'nin yayılma riskini artırır. Virüs, ciltten cilde temas yoluyla veya vajinal, anal veya oral cinsel temas sırasında kolayca bulaşabilir. Bağışıklık sistemi zayıf olan kişiler, HPV'ye karşı daha savunmasız olabilirler ve genital siğil riski artabilir.

Genital Siğil Nerede Çıkar?

Genital siğil; genital bölgede yani penis ve vajina, anüs ve çevresinde ortaya çıkabilir. Siğiller vücudun her bölgesinde çıkabilen küçük cilt lezyonlarıdır. Genital siğiller ise kadınlarda ve erkeklerde genital bölgede ortaya çıkarlar. Erkeklerde en sık penis üzerinde görülür. Bazen testislerde veya anüs çevresinde görülebilir. Kadınlarda; vajina duvarlarında veya cildin dış yüzeyinde ortaya çıkabilirler. Anüs çevresinde veya rahim ağzında oluşabilirler. Rahim ağzındaki genital siğiller, pap smear testi ile teşhis edilebilir. Bazı durumlarda rahim ağzı kanseri riskini artırabilirler. Genital siğillerin çıkma yerleri, HPV enfeksiyonunun tipine ve cinsel temasın türüne bağlı olarak değişebilir.

Genital Siğil Çeşitleri

Genital siğillerin birçok çeşidi karşımıza çıkabilir. Bu çeşitler human papilloma virus nedeniyle oluşmaktadır. Genital siğillerin bazı çeşitleri şu şekildedir:

  1. Kondiloma Akuminata: En yaygın görülen siğil türüdür. Pembe veya et rengindedir. Pürüzsüz veya kabarık lezyonlardır.
  2. Papüler Siğiller: Cilt rengine yakın bir renge sahip, yüzeyleri düz olup toplu bir şekilde görünür.

  3. Plan Siğiller: Cilt yüzeyine yakın ve düz siğillerdir.

  4. Keratotik Siğiller: Genellikle anüs çevresinde veya peniste oluşan, sert ve kalın siğillerdir.

  5. İç Siğiller: Vajina, rahim ağzı gibi iç bölgelerde bulunan siğillerdir.

Genital Siğil Nasıl Bulaşır?

HPV cinsel yolla en hızlı bulaşan virüslerin başında yer alır. HPV, enfekte bölgelerin birbirleriyle cilt teması olması yoluyla geçer. Cinsel ilişkiyle bulaşmış virüsün, vücuda girdikten sonra hastalık oluşturma süresi 9-12 aya kadar uzayabilir. Bulaşıcılık en fazla aktif enfeksiyon dönemindedir.

Vücuda alınan virüs immün sistem tarafından zaman içinde vücuttan atılır. HPV ile bulaşmış kadında virüs 1 yılda % 70, 2. yılda % 90’ı vücuttan otoimmun sistem tarafından yok edilir. Vücuttan atılma ile virüsün risk tipi arasında ilişki vardır. Yüksek riskli tipler yani 16 ve 18 tipinin vücuttan atılması daha uzun sürebilir. %10 hastada virüs vücuttan atılamaz ve bu vakalarda rahim ağzı kanser gelişme süreci 15-20 yılı bulabilir. Bu nedenle her sene smear testi yapılması önemlidir.

genital-sigil-tanisi-nasil-konur  genital-sigil-nasil-bulasir

Genital Siğil Tanısı Nasıl Konur?

Genital siğiller, HPV nedeniyle oluşurlar. HPV, hücre epitelini(yüzeyi) enfekte ederek hücrelerin çoğalarak siğil formasyonu oluşturmasına sebep olur. Genital bölgenin dış yüzeyindeki siğiller, bir uzman muayenesi ile teşhis edilebilirler. Doktorunuz, anal bölge veya rahim ağzı gibi iç genital bölgelerde siğil olup olmadığını belirlemek için anoskopi veya kolposkopi gibi özel aletler kullanabilir. Rahim ağzındaki siğilleri değerlendirmek için pap smear testi yapılabilir. Bu yöntemler ile genital siğil tanısı konulabilir.

Genital Siğil Kendiliğinden Geçer mi?

Genital siğiller tedavi edilmeden, kendiliğinden geçmezler. Tedavi edilmeyen genital siğiller çoğalarak büyüyebilirler. Bu riski göz ardı edilmeden direkt tedavi yöntemlerine başvurulmalıdır. Op. Dr. Ayşe Darama, kadın hastalıkları ve doğum uzmanı olarak genital siğil tedavisindeki başarılarıyla ön plana çıkmaktadır.

Genital Siğil Tedavisi

Genital siğiller, tek tek siğil oluşturabileceği gibi, siğillerin bir araya gelmesiyle kitle yani siğil plağı oluşturabilirler. Bu siğillerin büyüklüğü, yerleşim yeri gibi özellikleri tedavi yöntemini belirleyen etmenlerdir. Bazı kremler, ilaçlar bağışıklığınızı güçlendirmek ve genital siğilleri bu şekilde yok etmek için uygulanabilir. Sıvı azot kullanarak kriyoterapi yöntemi ile siğiller dondurulabilir. Elektrokoterapi yöntemi ile elektrik akımı kullanılarak siğiller yakılabilir. Bu yöntem lazer tedavisiyle de gerçekleştirilebilir. Çok büyük veya fazla olan siğiller, cerrahi yöntem ile kesilerek çıkartılabilir.

Genital Siğil Tedavi Yöntemleri

Genital siğilin oluşmaması için HPV aşısı uygulanabilir. Siğillerin tedavisinde de tamamen olmasa da belirli etkileri olabilir. Bu aşı, gebelerde uygulanmaz. Aşılama genelde cinsel yaşama başlamadan önerir. Fakat cinsel yaşamı başlamış olanlar da yaptırabilir. Aşı 3 doz yapılır. Aşı yapıldı diye smear tarama programları iptal edilmez, devam edilir. Virüs müspet ise kanserden korunmak için düzenli pap smear yapılmalı, rahim ağzı yarası mevcutsa kryoterapi (dondurma tedavisi) veya yakma (koterizasyon) tedavisi ile rahim ağzı yarası yok edilmelidir.

Genital Siğil Korunma Yolları

Genital siğilden korunmak için virüsü kapmamaya yönelik yöntemler geliştirilmelidir. HPV'nin bulaşıcılığı çok yüksek olduğu için prezervatif kullanımı bile korumayabilir. Birden fazla cinsel eşlilikten kaçınma önerilir. Ayrıca korunmak için son yıllarda HPV aşısı gündeme gelmiştir. 2007 yılından beri aşı Türkiye’de kullanıma girmiştir. HPV aşısı genital siğillerin %90’ına karşı korur. Aşı HPV türleri arasından; 6, 11, 16, 18’e karşı geliştirilmiştir.

Genital Siğiller SSS

Genital siğil tedavi edildiğinde, HPV’nin bulaşıcılığı tamamen geçmeyebilir. Genital siğil tedavisi, genital bölgenizin sağlıklı bir şekilde kalması i ...

Sosyal Medyada Paylaş

Bunlar da İlginizi Çekebilir