gebelikte-hiv-takibi

Gebelikte HİV Takibi

Gebelik döneminde dikkatli takiple anne ve bebek AİDS ‘den korunabilir. Erken gebelik aylarında (ilk 3 ay) anti HIV antikor testi yapılır. Elisa testi ile iki kez antiHIV antikor müsbet ise daha detaylı test ile bu tanı doğrulanır. Testler müsbet ise gebeliğin anne ve fetüsü AİDS yönünden nasıl etkileyeceği bilgisi verilmeli. Gebeliğe devam kararı verilirse gebelik sırasında kullanılan koruyucu ilaçların yan etkileri hakkında bilgi verilmeli.

HİV + gebenin takibinde enfeksiyonun derecesi önemlidir. Şikayeti yok veya çok hafif ise standart takip yapılır. HİV den başka cinsel yolla bulaşan diğer hastalıklarında testleri mutlaka yapılmalı.

Gebenin ilk muayenesinde ve 3 ayda bir tam kan sayımı yapılmalı. Çünkü hem HİV enfeksiyonlarında, hem de HİV tedavisinde kişide anemi (kansızlık ), beyaz kan ve pıhtılaşmayı sağlayan hücrelerde azalma (lökopeni, trombositopeni) olur.

Anneden bebeğe HİV geçişini azaltan ilaçlardan bazılarında kısa sürede direnç olur. 2. seçenek ilaçların ise bebek de nasıl bir etki yapacağı konusunda çok net bilgiler günümüzde yok. Annede halsizlik, baş dönmesi, kansızlık, lokopeniye neden olmaktadır. İlaçlar gebeliğin ilk 3 ayında düşüğe neden olabileceği için annede ciddi enfeksiyon tehlikesi yok ise ilk 3 ay ilaç kullanılması önerilmez.

Gebelikte HIV Takibi

Gebeye beslenme eğitimi verilmeli, yeterli protein almalı, dengeli çoklu doymamış yağ asitleri ile beslenmeli, E vitamini kullanmalı.

Her kontrolde gebe HİV’in neden olabileceği hastalık yönünden değerlendirilmeli.

2. ve 3. Üç aylık dönemlerde kilo kaybı ateş gibi durumlar olursa bu bulgular AİDS yönünden ciddiye alınmalı.

Ağız içi mantar enfeksiyonu varlığı, akciğerde zatürre enfeksiyonu, karaciğer, dalak büyümesi, lenf bezlerinin büyümesi olup olmadığı araştırılmalı.

AİDS lilerde rahim ağzı (servikal) hastalık oranı artar. Bu nedenle 4. Ve 6. ayda smear testleri yapılır.

Doğuma yakın takip aralığı artırılır. NST 32 haftadan sonra her hafta yapılarak bebeğin durumu değerlendirilir. Daha sık aralıklarla ultrasonografi yapılarak bebek de gelişme geriliği başlayıp başlamadığı tespit edilir.

Sadece genetik ve obstetrik nedenler varsa ve mutlak şartsa amni osentez gibi invazif müdahalelerden kaçınılmalı. Çünkü bu tür müdahaleler fetüsün HİV ile temas şansını artırır. HİV + gebenin psikososyal destek alması, takibinde en üst seviyede multidisipliner bir yaklaşım olmalıdır.

Gebelikte HIV Taşıyıcılığı ve AIDS Yönetimi hakkında bilgi almak isterseniz eğer ki; İlgili linke tıklayabilirsiniz.
İlgili link: https://www.aysedarama.com/gebelikte-hiv-tasiyiciligi-ve-aids-yonetimi

Sosyal Medyada Paylaş

Bunlar da İlginizi Çekebilir