Gebelikte 8. Ay
Gebelik 3. Trimesterdedir. Bebeğin boyu 36-38 cm c...
Gebeliğin 7. haftasında embriyonun uzunluğu 9-11 mm arasındadır.Yaklaşık kahve çekirdeği kadardır.Kalp atımı başlamış,kalp 4 odacık halindedir.Kalp atımı başladıktan sonra gebelik muayene aralıkları 4 haftada bir olabilir.Embriyo bir zar içinde su olan, kese içinde yüzmektedir.Baş gövdeye oranla daha büyüktür.Kafanın büyük olma nedeni içinde beyin gelişimine izin vermesi içindir.Başın pozisyonu karnına doğru bükük vaziyettedir.Göz çukurları belirgindir.Gövdenin bitiminde kuyruğa benzer görünüm vardır.Gövdede kol ve bacağın gelişeceği noktalarda tomurcuklanma vardır.El ve ayak plak şeklindedir.Akciğer göğüs kafesi içinde gelişeceği noktadadır.Böbrekler gelişmeye hazır omurga yanındadır.Göbek kordonu oluşmuştur.Bebeğin cildi henüz oluşmamıştır.İnce ,yoğun kapiler damarlar vardır.
Rahim büyüklüğü anne tarafından hissedilemez.Halen leğen kemiği(pelvis) içindedir.Rahimi tutan yan bağların gerilmesine bağlı kasık ağrıları olabilir.İstirahatle geçebilir.Annede gebeliğe bağlı bulantı , kusmalar devam eder.Bulantı , kusmayı rahatlatmak için sabah sulu gıdalardan uzak durmak,tost, muz, katı gıda, kuru kayısı ,soda önerilen gıdalardır. Rahimin büyümesi mesaneye bası oluşturarak gebenin sık sık idrara çıkmasına neden olur. Gebelikle ilgili rutin testler yapılmamışsa testler yapılır.Bu testler kan grubu, kansızlık, tam idrar,karaciğer ,böbrek fonksiyon testleri, tiroit,hepatit b,c hıv taşıyıcılığı,viral enfeksiyonların aktifliğini gösteren testlerdir.Kızamıkçık,Cmv enfeksiyonları ilk üç ayda geçirilirse bebekte organ anomalilerine neden olabilir. Bu nedenle IgM seviyeleri bakılabilir.
Gebeliği 8. haftasına ulaşmış embriyo ortalama 13 milimetre ortalama 1 gr kadardırFasulye kadar olmuştur.Bebeğin kalp atımı vardır. Dil,damak, göz kasları oluşmaya başlar.Embriyonun ufak hareketleri ultrasonda görülür.Bacak ve kollar tomurcuklanan yerlerden uzamaya başlarEklemler oluşmaya başlar.Parmak plakları ayrılmaya başlamıştır.Dış kulak kıkırdağı oluşur.Kafanın her iki yanındaki gözler normal yerine doğru çekilir.Kafa yine kocamandırKafa , gövde oranı 1/3 oranını korumaktadır.Cinsiyet kromozomal olarak bellidir ama henüz şekillenmemiştir.Ultrasonda belli değildir.İç genital organlar oluşmaya başlar.Ultrasonda artık bebeğe benzeyen bir görüntü oluşmuştur. Gebeliğin bu haftalarında bazı annelerde , kusma,bulantı devam eder.Bazısında çok şiddetli olur ve beslenmesini engelleyecek düzeye ulaşabilir.Bu durum hiperemezis gravidarum diye isimlendirilir.Bu durumdaki annenin hastaneye yatırılması , mayi açığının serumla giderilmesi gerekir.Serumların içine katılan B vitaminleri ve bulantı kesici ilaçlar gebeyi rahatlatır.Bulantı hissetmeyen gebelerde iştah artışı olur.Halk arasında gebenin çift canlı olduğu onun için iki kişilik yiyebileceği kanısı vardır . Bu yanlıştır. Gebeliğe bağlı günde 300 kalori kadar fazla gıda yeterlidir. Buda 1 tost + 1 bardak süte tekabül eder. Rahimin büyüyerek mesaneye bası oluşturması ve hormonal nedenlerle sık sık idrara çıkma devam etmektedir. Vajinal akıntı artmıştır. Sebebi vajinadaki bezlerin artan hormonlar nedeniyle sekresyonunu artırmasıdır.Akıntıda enfeksiyon yoksa tedavi gerekmez.Ama kaşıntı , kötü koku, yeşil renk varsa uygun ilaçla tedavi edilir.
Gebeliğin 9. haftasında ultrasonda embriyo net görülmektedir.Baş ve gövde oranı eşitlenmeye başlamıştır.Embriyo kese içinde yüzer durumdadır.Baş-popo mesafesi 2cm,ağırlık 2 gr a erişmiştir.İri bir fasulye tanesi kadardır.Göz çukurları ortaya doğru çekilir.Göz kapakları oluşmaya başlar.Göz kapakları oluşunca 26 . haftaya kadar kapalı kalır.Kalp odacıkları oluşmaya başlar. El ve ayak parmak perdeleri açılmaya başlamıştır.Yumurtalık veya testis karın içinde oluşmaya başlamıştır.Embriyonun anne karnında ilk hareketleri başlarFakat bu hareketler çok ufak hareketler olduğu için anne hissedemez.Bebekte kan yapımı başlar.
BazıAnne adayında kokuya karşı hassasiyet , bulantı kusma devam etmektedir.Bulantıya karşı kuru ve tuzlu gıda tüketilmeli. Özellikle sabah fazla sulu gıdadan kaçınmalı.Arzu etmediği hiç bir gıdada anneye ısrar etmemeli.Tost ve muz bulantıyı giderebilir.Reflü ve mide yakınmaları artabilir.Az ve sık yemeli.Yemekten hemen sonra uzanmamalı. Gece uyumadan 4 saat önceden yemek yemeği bırakmalı.Bazı anne adayları bulantı , kusma hissetmiyorsa bu aylarda kilo almaya başlar.Kilo kontrolünü sağlamak için bu aylarda kilo almamaya özen göstermeli.Genetik nedenlerleCVS(chorıon villus sample) yapılacaksa 9. hafta uygundur.
Hafta hafta gebelik takibi ile alakalı olarak daha fazla bilgi sahibi olmak isterseniz, ilgili linke tıklayabilirsiniz.
İlgili link: https://www.aysedarama.com/hafta-hafta-gebelik-takibi