Gebelikte 7. Ay
Artık 2. trimester bitmiş,3. trimester yani son 3 ...
Gebeliğin 1. haftasında anne vücudunda henüz bebek oluşmamıştır. Gebelik başlangıcı annenin gebe kalmadan önceki son adetinin ilk günü olarak kabul edilir. Peki ortada henüz gebelik yokken neden böyle kabul edilir? Anne adet görüyorken neden gebeliğin 1. haftası olarak kabul edilir ?Bunun nedeni döllenmenin olduğu günü tam olarak tesbit mümkün değildir. Fakat son adet tarihi bilinen, tesbit edilebilen bir tarihtir. Onun için gebelik hesaplanırken en son görülen adetin birinci günü gebeliğin başlangıcı kabul edilir ve bu tarihten itibaren gebelik 40 haftadır.
Gebeliğin başlaması son adetten 10-15 gün sonraki zaman diliminde gerçekleşir.Yani doktorun hesapladığı gebelik haftası sizin hesabınızdan 2 hafta daha büyüktür. Size göre gebeliğiniz 1 haftalıkken doktorunuza ve ultrason bulgularına göre 3 haftalıktır. Tüm dünyada hesaplama bu şekildedir. Annede adet sürecinde olması muhtemel bir gebelik için yumurtlama hazırlıkları başlar.Bebek olmadığı için bebekte bir değişim söz konusu değil. Fakat annede her adet döneminde olduğu gibi kasık ağrısı, yorgunluk, halsizlik dışında bir bulgu olmaz.Bunlar zaten birçok kadında olan adet dönemi sıkıntılarıdır.Bu haftada kanda yapılan gebelik testleride sonuç vermez. Çünkü gebelik henüz oluşmadı.
Anne gebe kalmayı planlıyorsa bu süreçte dikkat etmesi ve yaptırması gereken testler vardır.Öncelikle sigara içiyorsa acilen bırakmalı.Alkol kullanmamalı.Fetüsün gelişim aşamasında omurga bütünlüğünün sağlıklı olmasında etkisi olduğu bilinen folik asit kullanmalı. Günde 5 mg eğer kan folik asit seviyesi normal ise yeterli olacaktır.Hatta gebe kalmadan 3-6 ay öncesinden başlanması önerilmektedir.Anne her zaman ve gebelikte dengeli beslenmeli. Dengeli beslenmede kural protein, yağ ve karbonhidratın belirli oranlarda tüketilmesidir.Tabi bu oranlar ve miktarların belirlenmesinde annenin yaşı ve veden kitle endeksi önemli olmaktadır.Hazır gıda, ambalajlı gıda,aşırı tuzlu yiyecekler ve şarküteri ürünleri , çiğ et tüketilmemeli.Taza gıda tüketimine özen gösterilmeli.Et , süt, balık ,yumurta gibi protein ağırlıklı gıdalar beslenmenin temelini oluşturmalı.Bu arada taze sebze ve meyvede unutulmamalı. Gebe kalmadan önce diş hekimine gitmeli. Diş kontrollerini yaptırmalı.Diş çürükleri varsa öncesinde tedavi edilmeli.
Ayrıca anne adayı gebe kalmadan rutin kan testlerini yaptırmalı.Herhangi bir hastalığın taşıyıcısı olup olmadığını öğrenmeli.Kan şeker seviyesi ölçülmeli diyabetik bir durum varsa tedavi ile kan şekeri normal seviyeye gelince gebe kalmalı.Böbrek, karaciğer testleri yapılmalı, kansızlık olup olmadığı bakılmalı.Kansızlık varsa normalleşme olana kadar gebelik ertelenmeli.Hepatit B,C,HIV taşıyıcılığı, tiroid fonksiyon testleri yapılmalı.Bu testlerin sonucunda problem varsa hepsi bebeği etkileyebilecek durumlardır.Anne adayı şayet fazla kilolu ise beden kitle indeksi normalleştikten sonra gebe kalınması sağlıklı doğumu sağlayacaktır. Annede Fe,D vitamini, B vitamini ve mineral eksiklikleri varsa doktorun önerisiyle düzeltilmeli.