Gebelikte Kalp Hastalığı
Gebelik öncesi var olan kalp hastalıkları, gebelik...
Ayrıntılı ultrason, bebeğin organ gelişiminin tamamlandığı 19.ve 23.gebelik haftalarında uygulanabilen, rahimdeki amnios sıvısının çoğalması sebebiyle daha ayrıntılı gözlemlerin gerçekleştirilebildiği uygulamadır. Detaylı ve ayrıntılı ultrason yöntemi ile, bebek ve bebeğe ait bütün yapılar ayrıntılı şekilde görüntülenebilmekte ve tepeden tırnağa gözden geçirilebilmektedir. Böylece bebeğin sağlık durumu hakkında detaylı bir inceleme ve değerlendirme yapılabilmektedir.
Ayrıntılı ultrason uygulamalarında temel amaç; bebeğin anomalisi bunup bulunmadığının tespit edilmesidir. Ultrason uygulamasıyla şüphelenilen ya da tespit edilen anomaliler ya da kromozomlara ait kusurlar, ayrıntılı ultrason uygulamasıyla detaylı şekilde incelenebilmekte ve değerlendirilebilmektedir.
Ayrıntılı ultrason uygulaması ile doğumsal anomali ya da kusurlar, %80 oranında tespit edilebilmektedir. Bu noktada belirtmek gerekmektedir ki, çeşitli doğumsal kusurlar ayrıntılı ultrason yöntemiyle dahi görülemeyebilmekte, bazı doğumsal kusurlar ise ilk belirtilerini doğum sonrası erken ya da geç dönemde verebilmektedir.
Ayrıntılı ultrason genellikle 2 boyutlu yapılan bir uygulamadır, ancak isteğe bağlı olarak bebeğin görüntülenen yüzü, kolları ve bacakları 3 boyutlu olarak aileye gösterilebilmektedir. 19.ve 23. Gebelik haftalarında gerçekleştirilen ayrıntılı ultrason uygulamasıyla, fetal anomali taraması gerçekleştirilebilmektedir. Yaklaşık 30 dakika süren ayrıntılı ultrason yöntemi, herhangi bir şüphe durumunda 3-4 hafta sonra yeniden uygulanabilmektedir. Ancak risk taşımayan gebeliklerde bir defa yapılması yeterli olmaktadır.
Ayrıntılı ultrason uygulamasıyla detaylı şekilde görüntülenen bölgeleri şu şekilde sıralayabilmekteyiz;
Ayrıntılı ultrason, her gebelikte rutin olarak uygulanan ve bebeklerde anomali varlığını araştırmak için kullanılan bir yöntemdir. Gerçekleştirilen fetal anomali taramasında herhangi bir risk ya da şüphe tespit edilmesi durumunda ise, hasta detaylı ultrasona yönlendirilmektedir.
Detaylı ultrason ya da diğer adıyla 3.düzey ultrason, ayrıntılı ultrason (2.düzey ultrason) incelemesine fetal kalp incelemesinin eklenmesiyle gerçekleştirilen uygulamalardır. Bu uygulama, bebeğin anne karnındaki hareket tarzı ve davranışlarının anne karnında oluşabilecek bazı anormalliklerin belirtisi olabileceği düşüncesinden hareket etmektedir. Bu doğrultuda, bebeğin anne karnındaki hareket ve davranışları 3 ve 4 boyutlu ultrasonografi yöntemleri ile değerlendirilebilmektedir.
Detaylı ultrason uygulamalarında, 4 boyutlu ultrasonografi işlemi gerçekleştirilmekte, ses dalgalarının bir prob yardımıyla dokuya gönderilmesiyle, dokulardan yansıyan ses dalgaları bir ekran üzerinde görüntülenmektedir.
Detaylı ultrasonografi yöntemi ile, bebeğin 3 boyutlu resmi ve 3 boyutlu film görüntüsü, ultrasonun yapıldığı anda görüntülenebilmektedir. Tıpkı ayrıntılı ultrasonda olduğu gibi, detaylı ultrasonda da bebeğe ve ananeye zarar veren herhangi bir zararlı etki gözlemlenmemiştir.
Ayrıntılı ultrason uygulaması ile detaylı şekilde incelenen anne karnındaki bebek, detaylı ultrasonografi ile daha ayrıntılı şekilde incelenebilmektedir.
Detaylı ultrason uygulamasıyla, bebeğin ellerini yüzüne getirmesi, başını sağa sola çevirmesi ya da öne veya arkaya atması, ayaklarını uzatması ya da toplaması ve fetal yüz hareketleri görüntülenebilmektedir. Detaylı ultrason uygulamasıyla bebeğin yüzünü ekşitmesi, gülümsemesi, gözlerini açıp kapaması, esnemesi gibi anne karnındaki fetal yüz hareketleri de yakından ve ayrıntılı olarak izlenebilmektedir.
Detaylı ultrason uygulamalarında en sağlıklı sonuçlar, gebeliğin 18.ve 23.haftalarında gerçekleştirilmekte ve bebeğin anne karnındaki anatomik yapısı detaylı olarak gözlemlenebilmekte, fetal büyümesi değerlendirilebilmektedir.
Detaylı ultrason uygulaması ile, aynı zamanda plasenta adı verilen bebeğin eşinin yeri, yapısı, rahim ağzına yakınlığı ve bebeğin suyunun miktarı ayrıntılı şekilde değerlendirilebilmektedir. Detaylı ultrasonda en önemli noktayı ise, bebeğin kalbinin gelişiminin incelenmesi oluşturmaktadır. Detaylı ultrason zayıf hastalarda 18.haftada bile yapılabilmektedir.
Detaylı ultrason, tecrübeli hekimler ve gelişmiş cihazlarla gerçekleştirildiği halde, bebeğin amnion sıvısının durumuna ve pozisyonuna bağlı olarak söz konusu anomalilerin %3 ile %7’sini tespit edemeyebilmektedir. Bu bakımdan bebekte söz konusu olan anomalilerin hepsinin tespit edilemeyebileceği, kişilere ön bilgi olarak anlatılmalıdır.
Hamileliğe Karar Verince Neler Yapılmalı? hakkında bilgi almak isterseniz eğer ki; İlgili linke tıklayabilirsiniz.
İlgili link: https://www.aysedarama.com/hamilelige-karar-verince-neler-yapilmali