Vakumlu kürtaj ülkemizde yaygın olarak uygulanan gebelik sonlandırma yöntemidir. Vakumlu olmayan kürtajdda eskiden küret denen bir aletle kazıma işlem ...
Kürtaj Kim Tarafından Yapılır?
Kürtaj kadın doğum doktoru tarafından yapılır. Mua...
Kürtaj işleminin günümüzde en sık kullanılan yöntemi olarak karşımıza çıkan vakumlu kürtaj, hem kolay hem de daha az riskli bir uygulamadır. Bununla beraber vakumlu kürtaj, uygulanma yöntemi açısından daha az ağrılı bir yöntem olarak da karşımıza çıkmaktadır. Günümüzde teknolojinin daha çok gelişmesinin de etkisiyle, vakumlu kürtaj uygulamasında kullanılan aletler, bu yöntemi daha da ağrısız ve kolay bir yöntem haline getirmiştir. Vakumlu kürtaj yöntemini ele almadan önce ise, kürtajın ne olduğuna kısaca değinmek faydalı olacaktır.
Kürtaj, rahim içindeki gebeliğin çeşitli yöntemler kullanılarak sonlandırılması, boşaltılması ya da alınması işlemidir. Kürtaj yöntemi uygulanarak, rahim içindeki cenin ya da fetüs tıbbi müdahale yoluyla tahliye edilmekte ve bu yolla gebelik sonlandırılmaktadır.
Kürtaj işlemi, düşük sonrasında rahim içindeki kalıntıların temizlenmesi amacıyla da uygulanabilmektedir. Hatta bazı düzensiz regl kanamaları durumlarında, rahim duvarından biyopsi alınması işlemi de kürtaj başlığı adı altında gerçekleştirilmektedir. Aşırı ve düzensiz regl kanamalarında uygulanan kürtaj yöntemi, tanı amacıyla gerçekleştirilirken, rahimdeki kalıntıların temizlenmesini sağladığından tedavi niteliği de taşımaktadır. Bu bilgiler doğrultusunda kürtajın, kadın sağlığı için oldukça önemli olduğu sonucunu ortaya koyabilmekte ve yaşanan teknolojik gelişmelerle birlikte bu işlemin ağrısız ve kolay bir hal aldığını söyleyebilmekteyiz. Kürtaj işlemi ağrısız ve kolay bir hal almış olsa da, koşullarının konforlu hale gelmesi bir kenara, hasta için başlı başına psikolojik bir travma yaratmaktadır. Bu açıdan uygulanan kürtaj yöntemlerinde, operasyonun genel anestezi altında yapılması önerilmektedir.
Kürtaj, 18 yaşından büyük her kadının kendi rızası olması durumunda gerçekleştirebileceği bir operasyondur. Evli olunması durumunda ise, mutlaka eş imzası gerekmektedir. Kürtaj işlemi, hasta ile doktor arasında hasta hakları kapsamında gizli tutulmakta ve üçüncü şahıslara kesinle iletilmemektedir.
Kürtaj işlemi, son adet tarihinden itibaren, 5. gebelik haftasından 10. gebelik haftasının sonuna kadar gerçekleştirilebilmektedir. Tıbbi bir gereklilik olmadığı sürece, gebeliğin 10. haftasının bitiminden sonra kürtaj uygulanmamaktadır. Ayrıca gebelik haftasının küçük olması, kürtaj işleminin taşıdığı riskleri de azaltmaktadır. Bu bakımdan, gebeliğin sonlandırılması kararının verilmesiyle, ertelemeden kürtaj uygulamasına başvurulması oluşabilecek riskleri azaltmaktadır.
Vakumlu kürtaj, karmen ya da karmen kanülü olarak da adlandırılan, çeşitli kalınlığa sahip plastik kanüllerin rahim içine yerleştirilmesi ve bu kanüller aracılığıyla rahim içine, ters basınç uygulanarak aspirasyon yapılmasıdır.
Vakumlu kürtaj yöntemiyle, kanüller kullanılarak, rahim içindeki maddeler çekilmekte ve rahim içi boşaltılabilmektedir. Kanül adını verdiğimiz aletler, plastik enjektör ve ince plastik boru şeklindedir. Kanüller kullanılarak, plastik enjektör ve ince plastik boru şeklinde aletlerden oluşan bir sistem oluşturulmakta, böylece gebelik vakum ile emilerek alınmaktadır. Kanüller, gebeliğin geldiği aşama ve boyutlarına göre çeşitli formlara sahip olabilmektedir. Kullanılan kanüller steril ve her biri tek kullanımlıktır.
Vakumlu kürtaj yöntemi, kürtaj yöntemleri içinde en çok kullanılan ve en ağrısız yöntemdir.
Önceden bu yöntem vakum yerine küret aletleri yardımıyla gerçekleştirilmekteydi. Eskiden kullanılan küretler, küçük çay kaşığı şeklinde uca sahip metal aletlerdi. Bu küretler yardımıyla, rahim içi emilerek değil, küret ucu ile kazınarak temizlenmekteydi. Ancak daha kolay ve daha ağrısız bir yöntem olması bakımından, vakum yöntemi yaygınlaşmış ve bu eski yöntem artık uygulanmamaya başlanmıştır.
Vakumlu kürtajın uygulanma aşamalarını şu şekilde sıralayabilmekteyiz;
Kürtaj ya da küretaj, kelime anlamıyla “kazımak” anlamına gelmektedir. Bizim değineceğimiz kürtaj halk arasında, küçük hamileliklerde rahim içindeki ceninin cerrahi bir müdahale sonucunda alınması ve gebeliğin sonlandırılması olarak bilinmektedir.
Kürtaj, ultrasonografik inceleme ile gebeliğin tespitinin yapılıp doğrulanmasının ardından gerçekleştirilen gebelik sonlandırma işlemidir. Kürtaj işlemi, son adet tarihinden sonraki ilk 10 hafta içinde rahimde meydana gelen embryo ve eklerinin rahim içinden alınarak tahliye edilmesi yoluyla gerçekleştirilmektedir. Kürtaj yoluyla rahim içindeki gebelik, çeşitli özel cerrahi yöntemlerle sonlandırılmaktadır. Ancak belirtmek gerekmektedir ki, gebeliğin tespitinden sonra, kürtaj kararı verildiğinde zaman kaybetmeden uygulanması riski azaltmaktadır.
Kürtaj uygulaması, mutlaka hastanın rızasını ve 18 yaşından büyük olmasını gerektirmektedir. Kişi 18 yaşından büyük ve bekar ise kendi rızasıyla kürtaj olabilmektedir. Eğer söz konusu hasta evliyse hem erkeğin hem de kadının rızası olduğuna dair bir belge imzalaması talep edilmektedir. Kürtaj işlemi, sadece Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanlarınca ve sağlık kuruluşlarında uygun şartlar altında gerçekleştirilebilen işlemlerdir. Kürtaj işlemi, hasta hakları dahilinde gizli tutulur ve üçüncü kişilere bu işlem hakkında bilgi verilmez. Yapılan cerrahi işlem, cerrah ile hasta arasında kalır.
Kürtaj her yıl çok sayıda kadının çeşitli nedenlerle yaptırdığı ya da yaptırmak zorunda kaldığı tıbbi müdahaledir. Kürtaj operasyonları, uygun şartlarda gerçekleştirildiğinde ve zamanında uygulandığı takdirde düşük risklere sahip olan cerrahi işlemlerdir. Bu doğrultuda diyebiliriz ki kürtaj operasyonları, her cerrahi müdahale gibi erken müdahale ve titizlik isteyen uygulamalardır. Bunun yanı sıra kürtaj, kadın için hayati riskler taşıyabilen bir işlemdir, bu sebeple uygun şartların sağlanması ve büyük bir titizlikle uygulanması bu hayati risk taşıyan işlemler için büyük önem arz eden unsurlardır.
Kürtaj işlemi, yasalarca kadının da rızası olması durumunda 10. gebelik haftasın kadar sonlandırılabilmektedir. Ancak gebeliğin, anne ve bebek için tıbben sakıncalı bulunduğu durumlarda 10 haftadan büyük gebelikler de sonlandırılabilmektedir. 10. haftadan büyük gebeliklerin sonlandırılma durumları; bebeğin sakat olması ya da annenin gebeliği kaldıramayacak nitelikte ve sağlık yapısında olması gibi durumlardır.
Kürtaj, sadece cerrahi müdahale yoluyla gerçekleştirilmektedir. Yurt dışında bazı ülkelerde kullanılan, düşük ilaçları bulunmaktadır ancak bu ilaçlar ülkemizde kullanılmamaktadır. Ayrıca halk arasında adet söktürücü olarak da bilinen hap ve iğneler gebelik sonlandırılmasında işe yaramayan yöntemlerdir.
Kürtaja karar verdiğimiz noktada, sadece yapılan gebelik testine itibar edilmemeli ve mutlaka ultrason testiyle, gebelik kesin olarak teyit edilmelidir.
Dünyanın pek çok ülkesinde olduğu gibi ülkemizde de gebelik sonlandırma işlemleri, vakum tekniği yoluyla gerçekleştirilmektedir.
Vakumlu kürtaj, rahim içindeki embryo ve parçalarının enjektör içerisine negatif basınçla çekilmesi şeklinde gerçekleştirilen uygulamadır. Bu uygulama yoluyla, rahim içeriği, elektrikli bir pompanın emme hareketiyle tahliye edilmektedir. Vakumlu kürtaj tekniği uygulama aşamaları ise şu şekilde sıralanabilmektedir:
Vakumlu kürtaj sonrası, 3-5 gün süren hafif ağrı ve bazen 1-2 gün, bazen 1 hafta süren az miktarda kanama normal bir iyileşme sürecine işaret etmektedir. Ancak, aşırı kanama ve ağrı durumlarında hemen doktora başvurulması gerekmektedir.
Vakumlu kürtajın yapıldığı gün duş alınabilmektedir. Kürtaj sonrası kanamalar için tampon değil, ped kullanılması önerilmektedir. Vakumlu kürtaj sonrası; ateş yüksekliği, ağrı kesici ile geçmeyen ağrı ya da kramplar, aşırı kanamalar, kötü kokulu akıntılar söz konusu olduğunda doktora başvurulmalıdır.
Kürtaj basit bir cerrahi operasyondur. Gebeliğin istemli veya tıbbi gereklilik nedeni ile sonlandırılması anlamı taşımaktadır. Kürtaj yasal olarak gebeliğin 10. Haftasına kadar uygulanabilmektedir. 18 yaşından büyük kadınlar bekar olmaları halinde yalnızca kendi rızaları ile kürtaj yaptırabilirler. Evli kadınların ise kürtaj olabilmeleri için eşlerinin de onayının bulunması gerekmektedir. 18 yaşından küçükler ailelerinin onayı ile kürtaj yaptırabilirler. Ancak 16 yaşından küçük çocuklar ancak mahkeme kararı ile kürtaj olabilmektedirler.
Kürtaj fiyatlarını etkileyen başlıca faktörler şunlardır;
Kürtaj fiyatları her yıl yukarıda sıralandığı gibi bazı etkenlere bağlı olarak değişiklik gösterebilmektedir. Bu etkenlerin başında da operasyon esnasında kullanılan malzeme, ekipman ve teknoloji gelmektedir. Yani işlemin zorunlu maliyeti söz konusudur. Eski malzemeler, gerekli steril koşulları sağlayamayan ameliyathane ortamları ve tecrübesiz hekimler daha uygun fiyat imkanı tanıyabilir ancak bu ortamlar kadının sağlığını ciddi riske sokmaktadır. Kürtaj basit bir işlemdir ancak yine de cerrahi bir operasyondur. Uygun olmayan şartlar altında kapacağınız en ufak enfeksiyon, kalıcı hasarlara neden olabilmektedir. İçerde gebeliğin parçasının unutulması gibi durumlar hastada yoğun kanamalara neden açacaktır. Yanlış uygulanan kürtaj ile gelecekteki gebelik planlamaları da riske girmektedir. Bu nedenle kürtaj işleminin tecrübeli doktorlar tarafından donanımlı merkezlerde yaptırılmasında fayda vardır. Elbette fiyatlar araştırılmalı ancak normalden çok düşük fiyatlı kürtaj işlemlerine şüpheyle yaklaşılmalıdır.
Kürtaj fiyatları üzerinde rol oynayan faktörlerden biri de kürtaj yöntemidir. Son dönemde kürtaj işlemleri vakum yöntemi ile yapılmaktadır. Bu yöntem diğerlerine göre biraz daha pahalı olmakta ancak hastanın en çok konforunu sağlayan yöntem olmaktadır. Vakumla kürtaj, diğer kürtaj tekniklerine göre daha az riskli ve daha az ağrılıdır. Dünyanın pek çok yerinde vakumla kürtaj yöntemi kullanılmaktadır. Vakum tekniği hastaya enjektör içerisine negatif basınç ile çekme şeklinde uygulanmaktadır.
Hastanın tercihi olan anestezi türü de yine kürtaj fiyatları üzerinde rol oynayan etkenlerden biridir. Genel anestezi için işlem esnasında bir anestezi uzmanının da bulunması gerekmektedir. Bunun için bir anestezi uzmanı ile ayrıca ön görüşme yapılması gerekmektedir. Bu nedenle genel anestezi ek ücretlendirmeye tabi olmaktadır. Lokal anestezi ise bölgesel uyuşturma anlamına gelmekte olup kürtaj esnasında ameliyathanede bir anestezi uzmanının bulunmasına gerek olmamaktadır.
Kürtaj fiyatlarında en önemli belirleyici etkenlerden biri de gebeliğin haftasıdır. Kürtaj için ön görüşme yapan bütün doktorlar ilk olarak gebeliğin haftasına bakacaklardır. Gebeliğin haftası kadının son adet döneminden itibaren hesaplanmaktadır. Bu nedenle kadının son adet görme tarihini doktorla görüşmeden önce biliyor olması gerekir. Gebeliğin haftası ultrasonografi ile teyit edilmekte yahut kadının son adet gördüğü tarihi bilmemesi halinde yine ultrasonografi görüntülemeleri ile gebeliğin haftası embriyonun boyutlarından tahmini olarak bilinebilmektedir. Kürtaj yasal olarak gebeliğin 10. Haftasına kadar gerçekleştirilebilmektedir. Ancak mahkeme kararı ya da tıbbi zorunluluklar gibi bazı nedenlerle daha büyük gebeliklere de kürtaj uygulanabilmektedir. İşlemin zorluğu ve riskleri arttıkça kullanılacak malzemeler de değişeceği için kürtaj fiyatları da buna bağlı olarak artmaktadır.
Kürtaj fiyatları kişinin yaşadığı şehire ayrıca doktorun ve işlemin uygulanacağı merkezin ikamet ettiği semte göre de değişiklik göstermektedir. Büyük şehirlerde, popüler semtlerde ve tanınmış doktorlar tarafından uygulanacak olan kürtaj fiyatları normale göre farklı olabilmektedir. Aksine merkeze daha uzak semtlerde daha uygun fiyatlar verilebilmektedir. Burada önemli olan merkezin gerekli koşulları sağlıyor olup olmamasıdır. Öncelikle hastaların sağlığı düşünülmelidir. Bunun içinde merkezin tüm tıbbi gereklilikleri sağlıyor olması her şeyden önemlidir.
Kürtaj fiyatları Türk Tabipler Birliği tarafından konulan kurallar gereği yazılı veya görsel olarak herhangi bir medya kanalı yoluyla açıklanamamaktadır. Kürtaj fiyatlarının reklam amaçlı kullanılması kesinlikle yasaktır. Bu konu Türk Tabipler Birliği tarafından titizlikle takip edilmektedir. Hastaların yalnızca fiyat ile tercihte bulunmaları doğru ve sağlıklı görülmemektedir. Hastalar kürtaj fiyatlarını doktorlar ve kürtaj yapan merkezlerle yaptıkları ön görüşmelerde öğrenebilirler. Hastayı muayene etmeden, gebeliğin haftasını ve hastanın genel sağlık durumu gibi olası risk faktörlerini bilmeden doğru bir fiyat aralığı vermek zaten mümkün değildir. Her hastaya yapılacak tetkikler ve uygulanacak yöntemler farklı olacak bu nedenle de her hasta için farklı fiyat sonuçları çıkacaktır. Doğru fiyatlandırma ön görüşme esnasında doktor ve kurum tarafından belirlenebilir.
Vakumlu kürtaj ülkemizde yaygın olarak uygulanan gebelik sonlandırma yöntemidir. Vakumlu olmayan kürtajdda eskiden küret denen bir aletle kazıma işlem ...
Vakumlu kürtaj tüm dünyada uygulanan en iyi kürtaj yöntemidir. Vakumlu kürtaj Carmen kanül denilen büyük bir enjektörün ucuna steril uçlar takılarak y ...
Vakumlu kürtaj klasik kazıma yöntemine göre daha kolay, pratik ve sağlıklı bir yöntemdir. Klasik kazıma yöntemi ile yapılan kürtajlardan sonra 1 ay gi ...
Kürtaj ister vakumla ister klasik yöntemlerle yapılsın riskler ortaktır. Fakat iki yöntem arasındaki en büyük fark riskin vakumlu kürtajda çok azalmas ...
Vakumlu kürtaj uygulamadan önce gebelik şüphesi olan hasta ultrasonografi ile muayene edilir. Muayenede gebelik kesesi görülmemişse vakum uygulanmaz. ...