Gelişmiş Down Sendromu Testleri
Gebelerde fetüsdeki kromozomal hastalıkları tesbit...
Doğum ağrısı, bilinen en şiddetli ağrılardan biri olarak tanımlanmaktadır. Doğumun başlamasıyla birlikte, rahimde kasılmalar ve ağrılar ortaya çıkması, sürecin bir parçası olarak kabul edilmektedir. Bu durum, doğum yaparak anne olmak isteyen kadınların çoğu için ciddi gerginlikler meydana getirmekte, hatta doğum gibi eşsiz bir sürecin korkulu bir kabusa dönüşmesine sebep olmaktadır.
Epidural anestezi yoluyla, yani diğer adıyla ağrısız doğum, eşsiz doğum sürecinin anneler için daha konforlu hale getirilmesi amacıyla geliştirilmiş bir yöntem olarak karşımıza çıkmaktadır. Günümüz koşullarında, özellikle normal doğum için altın standart olarak kabul edilen epidural anestezi yoluyla, ağrısız doğum yapılabilmekte ve yaşamın en güzel deneyimlerinden biri doğum sancılarının kaygısı ve gerginliği olmadan gerçekleştirilebilmektedir.
Doğum sırasında meydana gelen şiddetli ağrılar, rahim ve rahim ağzında oluşan kasılmalardan, aynı zamanda leğen kemiği ile perine dokularının gerilmesinden kaynaklanmaktadır. Özellikle ilk doğumlarda ve adet dönemi sıkıntılı geçen kişilerde, doğum sancıları daha şiddetli şekilde gerçekleşebilmektedir. Doğum sırasında meydana gelen şiddetli sancılar, annede yorgunluk meydana getirmekte ve gerilimin de etkisiyle doğum süresine etki edebilmektedir. Bu bakımdan özellikle son zamanlarda, epidural anestezi yoluyla gerçekleştirilen ağrısız doğumlar tercih edilmektedir.
Ağrısız doğumlarda, rahimde oluşan kasılmanın meydana getirdiği şiddetli sancılar, anneye bel bölgesinden ilaç enjekte edilmesi yoluyla engellenmektedir. Anneye enjekte edilen ilaç ile bel bölgesindeki sinirler uyuşturulmakta ve böylece anne uyanık haldeyken, acı çekmeden doğum gerçekleştirilebilmektedir.
Doğum, anne rahmindeki bebeğin doğum kanalından ilerleyerek dışarı çıkmasıdır. Bebeğin doğum kanalı yolundan dışarı çıkabilmesi için şiddetli kasılmalar meydana getirmesi gerekmektedir. Rahim boynunun genişlemesi ve doğum kanalının bebeğin çıkabilmesi için açılması durumu, annede ritmik kasılmalar ve şiddetli ağrılar meydana getirmektedir. Sonraki evrede bebeğin doğum kanalından aşağıya inip dışarı çıkarken kasık ve kalça tabanındaki yumuşak dokuları germesiyle hissedilen doğum sancıları, epidural anestezi yoluyla gerçekleştirilen ağrısız doğum ile etkisiz hale getirilebilmektedir. Ağrısız doğum girişimleri öncesi, anneye gerekli muayeneler gerçekleştirilmekte ve değerlendirmeler yapılmaktadır. Ardından gerçekleştirilen işlemleri şu şekilde sıralayabilmekteyiz;
Epidural anestezi yöntemi ile gerçekleştirilen ağrısız doğum, genellikle normal doğumda kullanılan bir yöntem olarak karşımıza çıkmaktadır. Ancak epidural anestezi yöntemiyle başlayan normal doğumların, herhangi bir nedenle gerçekleşemediği durumlarda, belden takılan epidural kateter yoluyla ilaç dozu ve konsantrasyonu ayarlanarak sezaryen doğum sırasında da uygulanabilmektedir.
Epidural anestezi, tecrübeli kişilerce uygulandığı zaman başarı oranı oldukça yüksek olan ve yan etkileri düşük işlemler olarak karşımıza çıkmaktadır.
Epidural anestezi, rahim kasılmaları düzenli hale geldikten sonra, rahim ağzı ortalama %60-70 oranında inceldiği zaman ve açıklığı 4cm’ye ulaştığında, yani sancılar anneyi rahatsız etmeye başladığında uygulanmaktadır. Epidural anestezinin bu aşamadan önce uygulanması, kasılmaları etkileyerek doğumu geciktirebilmektedir.
Epidural anestezi sonrası ayaklarda karıncalanma ve uyuşma gözlemlenmeye başlanmakta ve göbek hizasına kadar yükselen uyuşukluk hissi yaşanmaktadır. İlacın etkisini göstermesiyle birlikte ananenin doğum sancılarında azalmalar meydana gelmekte ve ilerleyen süreçte doğum sancıları tamamen geçerek, rahim kasılmaları hafif basınçlar halinde hissedilmektedir. Bu aşamada uzmanlar tarafından gerçekleştirilen müdahaleler ile, annenin gerekli ıkınmaları gerçekleştirilmesi sağlanmakta ve doğum hızlandırılabilmektedir.