Kadında-Kısırlık-Tedavisi

Kadında Kısırlık Tedavisi

Kısırlık 1 yıl boyunca korunmasız bir şekilde cinsel ilişki yaşanmasına rağmen gebelik oluşumunun gözlemlenememesi olarak tanımlanmaktadır. Kısırlık problemi hem kadın hem de erkek kaynaklı yaşanabilmekte ve birden fazla faktörün bir araya gelmesi sonucunda da yaşanabilmektedir. 

Tıp literatüründe infertilite olarak adlandırılan kısırlık problemi; her 100 çiftten 15-20'sinde görülmekle birlikte ileri yaşlarda daha sık da gözlemlenebilmektedir. Kısırlık, üreme sistemi ile ilişkili bir sağlık sorunudur. 

Kısırlık için birçok güvenli ve etkili tedavi yöntemi bulunmakta ve ayrıntılı bir muayene ve değerlendirme sonucunda hangi tedavi yöntemin uygulanması gerektiğine karar verilmektedir. 

Günümüzde uygulanan kısırlık tedavilerinde başarı oranı oldukça yüksektir. Oldukça karmaşık olan kadın genital sistemindeki herhangi bir bozukluk kısırlığa neden olabilmektedir. Bu nedenle kadınlarda kısırlık tedavisi; nedenlerinin nitelikli bir şekilde saptanması sonrasında uygulanmaktadır.

Kadınlarda Kısırlık Nedenleri

Yumurta Bozuklukları

Yumurtlama bozuklukları, kadınlarda en sık yaşanan kısırlık nedenlerinden biridir. Yumurtlama bozuklukları söz konusu olduğunda; yumurtlamanın olmadığı veya düzensiz ve nadir olduğu anlaşılmaktadır. Adetin sıklıkla veya hiç olmadığı ya da düzenli adet görüldüğünde de yumurtlama bozuklukları görülebilmektedir. Yumurtlama bozuklukları üç ana gruba ayrılabilir.

  • Yumurtalıklarda yumurtayı uyaran hormonların konjenital eksikliği nedeniyle beyin sapında salgılanamama
  • Beyin sapından prolaktin süt hormonunun aşırı salgılanması,
  • Polikistik Over Sendromu (PKO)

Tıkalı veya Hasar Görmüş Tüpler

Kısmen veya tamamen tıkanmış tüpler sperm ve yumurta hücrelerinin birleşmesini önleyerek döllenme ve hamileliği imkansız hale getirmektedir. Tüplere görülen bu hasar, ertelenmiş bir enfeksiyon, endometriozis veya önceki bir ameliyattan sonra kalan karın içi yapışıklıklar da dahil olmak üzere birçok nedenden kaynaklanabilir. Bazı toplumlarda cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar tüplere zarar vermenin en önemli nedenidir. Ülkemizde çocukluk çağında yaşanan tüberküloz problem de tüplerde geri dönülmez hasara neden olabilmektedir.

Endometriozis

Endometriozis, uterus dışındaki endometrial dokunun gelişimi olarak tanımlanır. Endometriozis, uterusu kaplayan doku gibi hormonlara duyarlıdır ve adet kanaması sırasında kanamaya karşı duyarlıdır. Karın boşluğunda uzun süre oluşan bu mikro kanamalar bezlerin iltihabına neden olmakta ve adezyonlar açığa çıkarmaktadır.

Endometriozis yumurtalıklara yerleştiğinde kist oluşumuna neden olmaktadır. Bu kistler endometrioma olarak adlandırılmaktadır. Endometriozisli kadınların yaklaşık % 50'sinin çocuk sahibi olmak için tedaviye ihtiyacı bulunmaktadır. 

Serviks ile İlgili Sorunlar

Servikste yapısal, bulaşıcı veya salgı (mukoza) bozuklukları da kısırlığa neden olabilmektedir. Servikste salgılanan mukus, genital sperm taşınmasını kolaylaştırmakla görevlidir. Hormonların östrojen ve progesteronun etkisi altında, döngü sırasındaki mukus miktarı ve kalitesi değişkenlik göstermektedir. Polipler veya bu alanda gerçekleştirilen cerrahi işlemler gibi iyi huylu tümörler kısırlığa neden olabilmektedir.

Alerjik Nedenler

Alerjik nedenler kısırlığa neden olabilmektedir, ancak tanı ve tedavi süreçleri oldukça karmaşıktır. Alerjik durumların terapötik etkinliği belirsiz olduğu ve tedavi edilen veya tedavi edilmeyenlerin gebelik oranları çok farklı olduğu için düzenli ölçüm ihtiyacı tartışılmaktadır.

Kadın Kısırlığının Tedavisi

Yumurta bozuklukları, tıkanmış veya hasar görmüş tüpler, endometriozis, serviks ile ilgili sorunlar ve alerjik problemler nedenleri  sonucunda açığa çıkan kısırlık probleminin tedavi planlaması neden olan söz konusu faktörlere bağlı olarak uygulanmaktadır.

Doğurganlık İlaçları

Düzenli yumurtlama eksikliği nedeniyle doğurganlık sorunları ortaya çıkarsa, tablet veya enjeksiyon şeklinde uygulanabilen kısırlık ilaçları ile yumurta gelişimi sağlanabilir.

Tabletler şeklinde tedavi, doğurganlığın doğal mekanizmalarının vücutta daha verimli çalışmasına izin verirken, yumurtalıkları uyararak doğrudan yumurtalıkların içine enjeksiyon şeklinde işlem gerçekleştirilmektedir.

Tablet tedavisi sırasında ortaya çıkabilecek olası yan etkiler ise; sıcak basmaları, göğüs ağrısı, bulantı ve duygusal dalgalanmalar olarak gözlemlenmektedir.

Yumurta sayısını arttırmayı amaçlayan her kısırlık tedavisinden sonra, çoğul gebelik riski artmaktadır ve nadir durumlarda yumurtalıkların aşırı uyarılması söz konusu olabilmektedir.

Kadında kısırlık tedavisi; kısırlığa neden olan faktörlerin ayrıntılı bir şekilde araştırılması vee n doğru tedavi yönteminin uygulanması süreçlerini kapsamaktadır. Bu süreçte kadının ve partnerinin birtakım değerlendirme süreçlerini yaşaması gerekmektedir. Kısırlık teşhisinin konulması, kısırlık nedenelrinin araştırılması amacı ile birtakım tahlil ve tetkikler uygulanmaktadır. 

Kısırlık Testi

Erkeklerde bu çalışma sperm analizi ile yapılmıştır. 3 ila 7 gün arasındaki cinsel yoksunluktan sonra, sperm numunesi, spermin sayısı, hareketliliği ve yapısı hakkında bilgi edinmek için mikroskop altında incelenir. Gerekirse, antisperm antikoru da testlere eklenebilmektedir.

Fallop tüplerinin açık veya kapalı olmasına bakılmaksızın, HSG adlı bir X-ışını filmi izlenebilir veya bazı durumlarda karın boşluğunu bir teleskopik kamera ile görselleştirmek için laparoskopi gerekebilmektedir.

Rahimde Anatomik Bozukluklar hakkında bilgi almak isterseniz eğer ki; İlgili linke tıklayabilirsiniz.
İlgili link: https://www.aysedarama.com/rahimde-anatomik-bozukluklar

Sosyal Medyada Paylaş

Bunlar da İlginizi Çekebilir