dis-gebelik

Dış Gebelik

Dış gebelik embriyonun rahim dışında bir yere yerleşmesidir. Gebeliklerin %'2si dış gebeliktir. Dış gebelikler tüm gebe ölümlerinin %'10'unu oluşturur. Dış gebelik, daha sonraki gebeliklerin akıbeti açısından da önemlidir. Dış gebelik sonrası oluşan gebeliklerin  6 da 1 inde kendiliğinden düşük, yaklaşık 3 te 1inde tekrar dış gebelik görülür. Dış gebelik öyküsü olan kadınların daha sonraki zamanda  üçte biri canlı doğum yapar. Normal gebelik ve beraberinde dış gebeliğin birlikte olması nadir görülür. 4000 gebelikte 1 olur. Yumurtlamayı artıran ilaçların kullanılmasından sonra oluşan gebeliklerde iç ve dış gebeliğin beraber görülme ihtimali artar.

Dış gebeliklerin çoğu tüpde yerleşmiştir. Geri kalan kısmıda karın içi, yumurtalıklar ve nadiren rahim ağzında yerleşmiştir. Dış gebelikde acil cerrahi müdahale gerekebilir, onun için zamanında doğru tanı konulması önemlidir. Hastanın şikayetleri dış gebeliğin patlamış olup olmamasına göre değişir. Hastada lekelenme tarzında ara  kanama, daha sonra kasıklarda şiddetli ağrı, bayılma hissi, bayılma, boyun ve omuz ağrıları olur.

Dış Gebeliğin Başlıca Belirtileri

Klasik 3'lü bulgu şöyledir:

  • Adet gecikmesi sonrası anormal vajinal kanama
  • Karın veya kasık ağrısı
  • Jinekolojik muayenede hassas bir kitlenin tesbiti. Bu klasik 3lü bulgu hastaların % 50sinden daha azında görülür. Dış gebeliğin en sık görülen belirtiler pelvik veya karın ağrısı(%95) ve adet gecikmesi sonrası  vajinal kanama(%60-80) dır. Dış gebelik bulguları tubaların iltihabı, düşük tehdidi, apendisit, yumurtalık sapı dönmesi gibi sebeplerle karışabilir.

Dış gebelikde gebelik testi vakaların %50-60ında pozitiftir. Beta hcG nin 25mıU/ml  ve üzerindeki değerler pozitif sonuç verir. Genellikle dış gebelikte hcG düzeyi normal gebeliğe göre daha düşüktür. 48 saat arayla yapılacak ölçümlerdeki artış düzeyi dış gebeliklerde, normal gebeliklere göre daha düşüktür. 

Kanda hemoglobin düzeyindeki ani düşüşler, ani ağrıyla birlikte dış gebelik patlamasını düşündürmeli. Ultrasonografi ile  gebeliğin dış gebelik mi, yoksa rahim içi normal bir gebelik olup olmadığı tanısı konabilir. Pratikde ultrason ile  rahim içinde gebelik kesesi ve embrıyonun görülmesi ile dış gebelikden uzaklaşılır. Dış gebelikde  yumurtalık bölgesinde kitle olması, rahim dışında  fetal kalp atımının görülmesi tanıyı koydurur.

Serum hcG düzeyi 6000-6500mıU/ml cıvarında iken  batın ultrason ile rahim içinde gebelik kesesi görülebilir. Bu düzeylerin üstün de  rahim içinde gebelik kesesi görülemiyorsa % 90 dış gebelik vardır. 1000mıU/ml seviyesinde vajinal ultrason ile rahim içinde gebelik kesesi gözlenir. Bazı dış gebelik vakalarında  rahim içinde küçük kese veya kollabe olmuş(büzülmüş) kese görülebilir. Bu görüntü gerçekte kan pıhtısıdır.

Tedavi klinik tabloya göra planlanır. Acil cerrahi müdahale durumlarında, laporoskopik veya açık cerrahi ile dış gebelik odağı çıkartılır, kanama kontrolü sağlanır veya laparoskopik cerrahi ile kitleye kemoterapötik ajan enjekte edilir.

Özetle adet  rötarı sonrası devam eden lekelenme tarzı kanamalarda ve şüpheli pelvik ve karın içi ağrılarda zaman geçirmeden jinekoloğa gitmeli.   

Beklenen Doğum Tarihi Hesaplaması hakkında bilgi almak isterseniz eğer ki; İlgili linke tıklayabilirsiniz.
İlgili link: https://www.aysedarama.com/beklenen-dogum-tarihi-hesaplamasi

Sosyal Medyada Paylaş

Bunlar da İlginizi Çekebilir